Vsevolod Merkulov (1895-1953). Wikimedia Commons

Uskomaton vakoiluraportti Josif Stalinille: Helsingissä myydään Viipurin linnaa esittäviä tauluja

Kirjauutuus kertoo, millaisia olivat vakoilijoiden muistiot Suomesta neuvostojohdolle.

Timo Vihavaisen, Ohto Mannisen, Kimmo Rentolan ja Sergei Zuravljovin Varjo Suomen yllä. Stalinin salaiset kansiot -teoksessa (Docendo) on julkaistu suomennettuina useita historiallisia salaisia alkuperäismuistioita Venäjän presidentin arkistosta.

Yksi sellainen on seuraavassa lainattu Vsevolod Merkulovin raportti Suomesta Josif Stalinille 5. heinäkuuta 1950.

Stalinin kerrotaan alleviivanneen raportin saatteen ensimmäisen kappaleen ja merkinneen useita kohtia liitemuistiosta. Siinä kerrottiin valikoidusti ja yksityiskohtaisesti alla olevan lisäksi myös muun muassa teiden, rautaiden ja satamien rakentamisesta Suomessa.

Vsevolod Merkulov oli Lavrenti Berijan turvallisuuspoliisin korkea toimija. Hän oli joulukuusta 1938 alkaen turvallisuuspoliisi GUGB:n päällikkö ja johti puolalaisten upseerien teloituksia keväällä 1940.

Valtionturvallisuuden kansankomissaarina eli ministerinä 1943-46 toiminut Merkulov joutui tehtävästä syrjään, mutta sai 1947 sai paikan Neuvostoliiton ulkomaisen omaisuuden päähallinnon päällikkönä.

Seuraava raporttimuistio liittyy kirjan mukaan Vsevolod Merkulovin paluupyrkimykseen. Se onnistuikin, kun hän muutamaa kuukautta myöhemmin pääsi valtionkontrollin ministeriksi. Berijan kukistuttua Merkulov pidätettiin ja teloitettiin joulun alla 1953.

SNTL:n ministerineuvoston alaisen
Neuvostoliiton ulkomailla sijaitsevan omaisuuden
Päähallinnon Päällikkö
No. 2-2/1015
5. heinäkuuta 1950

Erittäin salainen
Kpl. No. 1

Toveri I. V. Stalinille
Esitän yhteenvedon eräistä seikoista, jotka liittyvät sotilasstrategisesti merkittäviin rakennuskohteisiin Suomessa, sekä amerikkalaismyönteisten järjestöjen toiminnasta.
Yhteenveto on laadittu Neuvostoliiton ulkomailla sijaitsevan omaisuuden päähallinnon Suomen-valtuutetun tov. A. S. Fedotovin keräämästä aineistosta.
Liite: tekstin mukainen.
V. Merkulov
[Jakelu tovereille Stalin, Bulganin, Mikojan ja Molotov]
Erittäin salainen
Kpl. No.

YHTEENVETO
Eräistä seikoista, jotka liittyvät sotilasstrategisesti merkittäviin rakennuskohteisiin Suomessa, sekä amerikkalaismyönteisten järjestöjen toiminnasta
I. Neuvostoliiton ja Suomen rajalla pidetään yllä huomattaville maa-alueille rakennettuja puolustuslaitteita. Eduskunnan demokraattisten kansanedustajien vuonna 1949 tekemä aloite niiden purkamisesta hylättiin.
2. Vuoden 1952 olympialaisten valmistelun varjolla rakennetaan A-luokan lentokenttiä, joita voi käyttää ”lentävien linnoitusten” kaltaisten raskaiden lentokoneiden huoltoon.
Helsingin uuden lentokentän rakentamiseen on ehdotettu osoitettavaksi 100 milj. Suomen markkaa. Kentältä voi nousta ja sille laskeutua tunnissa 40 konetta, ja kenttä voi ottaa vastaan 40 tonnin painoisia koneita.
Heti lentokentän valmistuttua amerikkalainen lentoyhtiö AOA aikoo asettaa USA:n ja Suomen väliselle reitille Boeing Star -tyyppisiä stratosfääriristeilijöitä. …
3. Ulkomaisten lentoyhtiöiden merkityksen on havaittu viime aikoina voimistuneen Suomessa.
Kansandemokraattien vastalauseesta huolimatta Suomen eduskunta hyväksyi 11. maaliskuuta 1949 hallituksen esityksen Suomen liittymisestä kansainväliseen ilmailujärjestöön ”International Civil Aviation Organisation”.
Maaliskuussa 1949 Suomi allekirjoitti USA:n hallituksen kanssa sopimuksen, jonka mukaan amerikkalaiset lentokoneet saavat lentää Suomen alueen yllä.
Vuonna 1949 Suomessa toimi seuraavia ulkomaisia lentoyhtiöitä: amerikkalainen AOA sekä Skandinavian lentoyhtymä SAS, johon kuuluvat ruotsalainen, tanskalainen ja norjalainen lentoyhtiö. …
7. Suomen taantumuspiirit harjoittavat järjestelmällistä revanssipropagandaa.
Porvarillisissa lehdissä (erityisesti entisessä viipurilaisessa Karjala-lehdessä, joka ilmestyy nyt Helsingissä) julkaistaan järjestelmällisesti artikkeleita ja huomioita Viipurista sekä Suomen joukkojen ”sankarillisista” toimista ”talvisodassa” ja vuosien 1941–44 sodassa.
Helsingin ja muiden kaupunkien kaupoissa myydään Viipurin linnaa ja muita näkymiä esittäviä korkokuvia, tauluja ja kaiverruksia samoin kuin Mannerheimin muotokuvia (Helsingin pääkatu on nimetty hänen mukaansa).
Revanssihenkinen mielipiteenmuokkaus käyttää tarkoituksiinsa laajalti sodassa surmattujen lukuisia muistomerkkejä, yrityksiin sijoitettuja muistolaattoja, sotilashautausmaita jne.
Käynnillä Helsingin sotilashautausmaalla kuluvan vuoden huhtikuussa kävi ilmi, että ”pääsiäisenä” kaikki haudat oli kukitettu ruukkukukin, joita sukulaiset yleensä tuovat. Myös saksalaisten SS-miesten haudat oli kukitettu, vaikka heillä ei selvästikään ole ollut sukulaisia Helsingissä.
Hajotetut fasistijärjestöt ”Suoluskunta” [suojeluskunta] ja ”Lotta Svärd” (naisten fasistijärjestö) jatkavat toimintaansa laittomasti käyttäen propagandassaan hyväkseen
kirkollisia juhlapyhiä, kouluiltamia jne. …
9. Maassa harjoitetaan intensiivistä amerikkalaismyönteistä mielipiteenmuokkausta.
Tähän käytetään erilaisia amerikkalaismyönteisiä uskonnollisia järjestöjä, erittäinkin ”pelastusarmeijaa”, joka toimii köyhien kansankerrosten parissa jakaen yksittäistapauksissa aineellista apua puutteenalaisille, pitäen rukouskokouksia, saarnatilaisuuksia jne. Kyseinen järjestö on täysin amerikkalaisten johdossa.
Vuonna 1949 Suomessa esitettiin yli 300 amerikkalaista elokuvaa, kun neuvostoliittolaisia elokuvia esitettiin samaan aikaan noin 30.
Suomen kirjakaupat ovat täynnä amerikkalaista kirjallisuutta. Rosvojen ”urotekoja” ja ”amerikkalaista elämäntapaa” ylistävillä sekä Neuvostoliittoa katalasti panettelevilla, hyvin toimitetuilla ja verrattain huokeilla kirjoilla on merkittävä osuus Suomen kirjakauppiaiden tuotevalikoimassa.
Seikkailu-, mystiikka- ja uskontokirjallisuuden rinnalla Suomen kirjakaupoissa myydään myös valkoemigranttien ”Novoselje”-aikakauslehteä, Trotskin muistelmia, ”Novaja Jugoslavija” -lehteä (venäjäksi) sekä muitakin vastaavantyyppisiä julkaisuja.
Neuvostoliittolaisia lehtiä myydään ainoastaan kahdessa kaupassa ja aseman kioskissa Helsingissä eikä muissa kaupungeissa lainkaan. Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja muualla ei neuvostoliittolaisia kirjoja ole myynnissä.
Vahvistaakseen vaikutustaan Suomen nuorison parissa ”Suomi-Amerikka-seura” järjestää jatkuvasti erilaisia iltamia, jakaa lauantaisin ilmaiseksi (väliaikaiseen käyttöön) amerikkalaisia äänilevyjä jne.
Erityisen koulutuksen saaneet amerikkalaistaustaiset suomalaiset johtavat uskonnollisia yhteisöjä (erityisesti maan pohjoisosissa).
Hiljattain painetussa sanassa mainittiin 40 amerikkalaislentäjän käyneen Lapissa esiintyen pappeina.
Myös Amerikan viralliset edustajat esiintyvät huomattavan puuhakkaina. Ennen lähtöään Suomesta entinen Amerikan lähettiläs Warren piti parin kuukauden ajan erilaisia vastaanottoja sekä vieraili sotainvalidien luona, sairaaloissa jne.
USA:sta Suomessa käyvät lukuisat saarnaajat, matkailijat, ”parantajat” jne. edistävät samansuuntaisia amerikkalaismyönteisen propagandan päämääriä.

 

LUE MYÖS:

Kirjapommi: Näin Urho Kekkonen kaatoi hallitusta Neuvostoliiton kanssa
Leonid Brezhnevin muistilappu: ”Kekkonen pyytää kaatamaan Sukselaisen”
Suomalaisia ”agentteja” Stalinin muistiossa: Urho Kekkonen ja Sakari Tuomioja
Sd-puolue sai Moskovalta väkevän raha-avustuksen – tässä dokumentti päätöksestä
Talvisodan ulkoministeri Molotovista oli tulla suurlähettiläs Suomeen
Vaaran vuoden 1948 kaappaushanke vahvistui Neuvostoliiton operaatioksi
Kun Josif Stalin kuoli – näin Urho Kekkonen ryntäsi tilaisuuteen

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt