Verkkouutiset

Useita Euroopan ISIS-terroristeista seurattiin etukäteen – agentti paljastaa, mikseivät he jääneet kiinni

Entisen brittiagentin mukaan tiedusteluviranomaiset hukkuvat liikaan informaatioon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Entinen Britannian tiedustelupalvelun MI5:n agentti Annie Machon kertoo Business Insiderin haastattelussa, miksi seurannassa olevien terroristikytköksistä epäiltyjen saaminen kiinni rikoksista on niin vaikeaa.

– Uskon tiedusteluviranomaisten hukkuvan informaatioon tällä hetkellä. Sen takia he eivät kohdista toimia ihmisiin, jotka voisivat olla kiinnostavia kohteita, Machon toteaa.

Hän muistuttaa monien viime vuosien aikana länsimaissa terrori-iskuja tehneiden henkilöiden olleen ainakin jossain vaiheessa viranomaisten seurannassa.

Machon maalaa karun kuvan viranomaisten mahdollisuuksista puuttua terroristikytköksistä epäiltyjen toimiin.

– Viranomaiset ovat lähestyneet monia ja yrittäneet värvätä heitä tiedonantajiksi. He yrittävät torua heidät pois pahanteosta toteamalla, että tiedämme, mitä teette, lopettakaahan nyt, Machon kertoo.

Esimerkiksi Pariisin marraskuun terrori-iskuihin osallistuneita henkilöitä oli otettu aiemmin kiinni ja kuulusteltu, koska heidän epäiltiin kaavailleen matkoja Syyriaan ja liikkuneen radikaali-islamistien piireissä. Muihin toimenpiteisiin ei kuitenkaan ryhdytty.

– (Viranomaisten) resurssit on levitetty niin laajalle, koska he harjoittavat tätä teollisen mittakaavan tietojen kalastelua tutkiakseen meitä kaikkia, Annie Machon kertoo.

Machon tutki aikanaan IRA:n terroristien toimintaa. Tuolloin resurssit olivat tiukilla ja viranomaisten oli pakko keskittyä suoraan henkilöihin, joita pidettiin suurimpina uhkina. Heitä tutkittiin monenlaisin eri keinoin. Nykyisin toiminta rajoittuu usein pääosin verkkoon.

Machonin mukaan Internet on antanut tiedustelulle mahdollisuuden imuroida niin valtavat määrät tietoa, että siitä on tullut este tehokkaalle työlle.

Toinen ongelma on eri viranomaisten yhteistyö. Ex-agentti myöntää sen olevan usein kaoottista ja johtavan siihen, ettei tieto kulje eteenpäin.

– Kaikki odottavat tiedusteluvirastojen suojelevan maailmaa, mutta oikeasti ne kilpailevat keskenään resursseista ja vallasta. Tieto on valtaa, joten he haluavat pitää omat tietonsa itsellään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)