Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL vetoaa hallitukseen ja odottaa omaa tukipakettia. SOL:n auto parkissa yhtiön pääkonttorilla Helsingissä. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Useiden hpl-yritysten liikevaihto romahtanut

Koronapandemian vaikutukset osuvat raskaasti vuokratyövoimaa välittävään henkilöstöpalvelualaan.

Alan yrityksiä edustava Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL vetoaa hallitukseen ja odottaa nyt omaa tukipakettia helpottamaan jäsenyritystensä kriisiytynyttä tilannetta.

Koronaepidemia on iskenyt rajusti Suomen työmarkkinoihin ja työnantajayrityksiin. Vaikutukset koskevat kaikkien kokoluokkien, toimialojen ja alueiden yrityksiä.

Osalla liiton HPL:n jäsenyrityksistä liikevaihto on romahtanut vain viikossa 85–95 prosenttia.

– Koronan vaikutukset näkyvät vakavimmin yrityksissä, jotka välittävät työvoimaa ravintola-, hotelli-, catering-, matkailu- ja sesonkialoille. Lapin matkailun pysähdyttyä ja ravintoloiden sulkeutuessa viranomaispäätöksin, työt päättyvät myös tuhansilta vuokratyöntekijöiltä. Tällöin joidenkin henkilöstöpalveluyrityksen liikevaihto loppuu kokonaan ja tilanne on aivan samanlainen kuin monella ravintolalla, HPL kertoo tiedotteessaan.

HPL pitää omaa, alan yrityksille suoraan kohdistettavaa tukipakettia välttämättömänä kriisin välittömien ja tuntuvien vaikutusten kompensoimiseksi.

– Tukipaketin avulla voitaisiin pelastaa monet yritykset konkurssilta ja säilyttää arvokkaat työpaikat. Yritykset tarvitsisivat suoraa tukea muun muassa palkkakustannuksiin, kiinteisiin kuluihin sekä lomautusten ajalta maksettaviin vuosilomakustannuksiin.

Järjestö toteaa, että tuotannon tai palveluiden kysynnän hiipuessa ja taloudellisten resurssien kiristyessä yritykset luopuvat ensimmäisenä vuokratyövoimasta. Henkilöstöpalveluala työllistää vuosittain yli 140 000 työntekijää eri pituisiin työsuhteisiin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt