E-vitamiinin ja muistisairauksien yhteyttä tutkittaessa on yleensä tarkasteltu vain yhtä E-vitamiinin muotoa, alfatokoferolia, jota on myös E-vitamiinivalmisteissa. E-vitamiinista on kuitenkin olemassa kahdeksan eri muotoa, tokoferoleja ja tokotrienoleja, joilla kaikilla on antioksidanttisia ominaisuuksia.
Tutkimukseen osallistui 140 yli 65-vuotiasta suomalaista, joilla ei ollut tutkimuksen alkaessa muistiongelmia. Kahdeksan vuoden seurannassa havaittiin korkeamman seerumin E-vitamiinin kokonaistason ja erityisesti gammatokoferolin, beetatokotrienolin ja kokonaistokotrienolien tason suojaavan muistihäiriöiltä.
Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat, että koko E-vitamiiniperheellä on merkitystä muistitoiminnoille. Niiden mittaaminen kattavasti seerumista kertoo luotettavimmin, onko vitamiinitaso riittävä.
Tutkimus on tehty Itä-Suomen yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Tukholman Karoliinisen instituutin ja italialaisen Perugian yliopiston yhteistyönä.
Tutkimuksesta kertoi Itä-Suomen yliopiston verkkosivut. Tutkimusartikkeli aiheesta on julkaistu Experimental Gerontology –lehdessä.