Rokotekehitystä Sanofin laboratoriossa Ranskassa. LEHTIKUVA / AFP Joel Saget

USA:ssa sopimus 100 miljoonasta rokotteesta

Yhdysvaltain hallitus rahoittaa Sanofi- ja GSK-yhtiöiden rokotehanketta kahdella miljardilla eurolla.

Lääkeyhtiöt Sanofi ja GlaxoSmithKline (GSK) ilmoittavat sopineensa Yhdysvaltain kanssa sadan miljoonan Covid-19-rokotteen tuottamisesta.

Sopimus on osa presidentti Donald Trumpin hallinnon Warp Speed -operaatiota, jolla pyritään saamaan rokote laajempaan käyttöön ennätysvauhdissa.

Sanofin ja GSK:n yhteishanke pohjautuu influenssarokotteiden valmistuksessa käytettyyn teknologiaan. Yhdysvaltain terveys- ja puolustusministeriöt rahoittavat hanketta noin kahdella miljardilla eurolla ja auttavat yhtiöitä laajentamaan rokotteen tuotantokapasiteettia.

Sopimukseen sisältyy mahdollisuus tuottaa 500 miljoonaa rokoteannosta pitkällä aikavälillä. Kolmannen vaiheen ihmiskokeet on määrä aloittaa vuoden loppuun mennessä.

– Maailmanlaajuinen tarve Covid-19-rokottelle on massiivinen, eikä mikään yhtiö voi vastata tähän kysyntään yksin, Sanofin varatoimitusjohtaja Thomas Triomphe toteaa tiedotteessa.

Yhdysvaltain terveysministeri Alex Azarin mukaan sopimus lisää todennäköisyyttä sille, että vuoden loppuun mennessä saadaan käyttöön ainakin yksi turvalliseksi ja tehokkaaksi todettu rokote.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt