X
SULJE MAINOS
Joe Biden Kentuckyssa 21. heinäkuuta. LEHTIKUVA / AFP Saul Loeb

USA:ssa riita Nord Streamista – ”Joe Biden antautui Venäjälle”

Yhdysvallat aikoo lopettaa hankkeen vastustamisen.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinto on lieventämässä kantaansa Nord Stream 2 -kaasuputkihanketta kohtaan. Saksan kanssa saavutettu neuvottelutulos mahdollistaa jo lähes valmiin kaasuputken avaamisen.

Presidentti Barack Obaman ja Donald Trumpin hallinnot vastustivat projektia, sillä sen nähtiin vahvistavan Venäjän vaikutusvaltaa Euroopassa. Uusi putki vähentää myös Ukrainan saamia siirtomaksuja.

Entinen ulkoministeri Mike Pompeo kuvaili linjanmuutosta tragediaksi, joka hyödyttää lähinnä Venäjän oligarkkeja ja Saksan taloudellista eliittiä.

– Se heikentää Ukrainan ja Puolan asemaa sekä kaivaa maata Yhdysvaltojen ja Naton alta. Venäläisillä tulee olemaan erittäin suuri vaikutusvalta Saksan energiapolitiikassa, Mike Pompeo sanoi Fox Business -kanavan haastattelussa.

– Kuvitelkaa mitä kaikkea Venäjä voisi tehdä konfliktitilanteessa, ex-ulkoministeri jatkoi.

Myös kongressin alahuoneen ja senaatin republikaanit ovat arvostelleet Bidenin linjausta voimakkaasti. Senaattori Ted Cruzin mukaan presidentti on ”antautumassa täydellisesti” presidentti Vladimir Putinille.

Presidentti Joe Biden oli aiemmin uhannut Venäjää kovilla vastatoimilla Yhdysvaltoja vastaan kohdistuneiden laajojen kyberhyökkäysten jälkeen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt