LEHTIKUVA / AFP Philippe Huguen

USA:ssa hehkutetaan: Näin Suomi voittaa feikkiuutiset

Medialukutaito ja kansallinen narratiivi ovat suomalaisten vahvuuksia disinformaation torjunnassa.

Yhdysvaltalaiskanava CNN hehkuttaa laajassa jutussaan Suomen tehokasta tapaa torjua valeuutisia ja vaalivaikuttamista. Kanavan mukaan Suomen malli kiinnostaa nyt myös ulkomailla, varsinkin kun Venäjään yhdistetyt disinformaatiokampanjat ovat yleistyneet ympäri Eurooppaa.

CNN kertoo vuoden 2014 Ukrainan kriisin olleen suomalaisviranomaisille herätyskello, jonka jälkeen suomalaisia on tehokkaasti pyritty valmistelemaan digiajan uhkakuviin.

Myös suomalaiskoululaisia on pyritty opastamaan erottamaan disinformaatio luotettavista lähteistä.

CNN:n haastatteleman valtioneuvoston kanslian asiantuntija Jussi Toivasen mukaan Suomessa leviävät valeuutiset koskevat useimmiten maahanmuuttoa, EU:ta ja Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä.

Operaatioiden koko laajuutta on Toivasen mukaan vaikea arvioida.

Suomen vahvuuksia trollien torjunnassa ovat yhdysvaltalaiskanavan mukaan kansalaisten hyvä medialukutaito sekä vahva kansallinen narratiivi.

– Suomalaisilla on hyvin ainutlaatuinen ja erityinen vahvuus siinä, että he tietävät keitä ovat. Ja tämä käsitys nojaa ihmisoikeuksiin ja oikeusvaltioon, moniin sellaisiin asioihin joita Venäjä ei juuri nyt ole, sanoo suomalaisia disinformaation torjunnassa avustanut Harvardin yliopiston Jed Willard CNN:lle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt