X
SULJE MAINOS
Kamala Harris ja Vietnamin pääministeri Pham Minh Chinh Hanoissa 25. elokuuta. / LEHTIKUVA / AFP Evelyn Hockstein

USA:n varapresidenttiä varoitettiin mysteeri-iskusta

Mahdollisten ääni- tai säteilyhyökkäysten on kerrottu lisääntyneen viime vuosien aikana.

Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harrisin lähtöä virkamatkalle Vietnamiin jouduttiin siirtämään useilla tunneilla mahdollisen turvallisuusuhan vuoksi.

CNN:n mukaan taustalla oli Hanoin suurlähetystössä havaittu ”poikkeava terveyteen liittyvä välikohtaus”. Ilmaisulla viitataan salaperäiseen Havannan syndroomaan, joka on aiheuttanut oireita sadoille amerikkalaisdiplomaateille ja muille virkamiehille viime vuosien aikana.

Yhdysvaltain tiedakatemia PNAS:n selvityksen mukaan pääasiassa Kuubassa, Kiinassa ja Venäjällä kirjattujen tapausten taustalla olisi suunnattu radiotaajuinen eli RF-säteilyenergia. Senaatin tiedusteluvaliokunnan jäsenet ovat arvioineet hyökkäysten lisääntyneen.

Hanoin suurlähetystön mukaan Kamala Harrisin matkaa päätettiin jatkaa tarkan riskiarvioinnin jälkeen.

– Tämä ei liity mitenkään varapresidentin terveyteen, Kamala Harrisin tiedottaja kertoi medialle Air Force Two -lentokoneessa Singaporesta lähdön jälkeen.

Valkoinen talo on painottanut, ettei varapresidentti matkustaisi vaarallisena pidettyyn kohteeseen. Tiedottaja Jen Spakin mukaan Hanoissa ilmoitettua mahdollista välikohtausta selvitetään edelleen.

Havannan syndroomaan on sanottu kuuluvan pahoinvointia, päänsärkyä, korvakipua, väsymystä ja erilaisia neurologisia oireita, joiden vakavuus vaihtelee. Joillakin uhreilla on todettu samankaltaisia aivovaurioita kuin räjähdysten paineaalloille altistuneilla.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt