Joe Biden. LEHTIKUVA / AFP Olivier Douliery

USA:n vaalikamppailu kiristyy tärkeässä osavaltiossa

Demokraatit ja republikaanit syytävät rahaa Ohion vaalimainoksiin.

Yhdysvalloissa molempien puolueiden presidentinvaalikampanjat ovat siirtäneet lisää voimavaroja Ohion mediamarkkinoille.

Osavaltion 18 valitsijamiestä voivat olla jopa ratkaisevassa roolissa, jos republikaanipresidentti Donald Trumpin ja demokraattien Joe Bidenin välinen kisa tiukentuu loppusyksyn aikana.

CBS Newsin teettämän gallupin mukaan Trumpin kannatus on Ohiossa 46 prosenttia ja Bidenin 45 prosenttia.

Osavaltio on tukenut lähihistoriassa molempien puolueiden ehdokkaita. Demokraattien Bill Clinton voitti Ohiossa vuosina 1992 ja 1996 ja republikaanien George W. Bush vuosina 2000 ja 2004. Barack Obama jyräsi osavaltion kaksi kertaa, mutta vuonna 2016 Donald Trump päihitti Hillary Clintonin selvin lukemin.

Donald Trumpin kampanja on varannut kesäkuun alusta lähtien 22 miljoonaa dollaria eli noin 19 miljoonaa euroa Ohion televisio- ja radiomainoksiin. Presidentin on määrä saapua torstaina Clevelandiin keräämään rahaa tukijoilta ja vierailemaan paikallisessa tehtaassa.

Senaattori Joe Bidenin vaalikampanjan miljoonia maksaneet mainokset pyörivät parhaillaan paikallisilla tv-kanavilla. Myös puolueen ulkopuoliset ryhmät ovat vyöryttäneet rahaa presidenttiä vastustaviin mainoksiin.

CBS:n gallupissa Joe Bidenin kannatus oli aiempaa vahvempi korkeakoulututkinnon suorittaneiden valkoisten keskuudessa. Hillary Clinton hävisi kyseisen äänestäjäryhmän selvin luvuin. Donald Trumpin etumatka muiden kuin korkeakoulutettujen parissa on 23 prosenttiyksikköä.

Paikallinen republikaanijohtaja Jonathan Jakubowski arvioi, että presidentin olisi lisättävä kannatustaan esikaupunkialueilla asuvien perheiden ja milleniaalien ryhmissä. Hänen mukaansa moni on valittanut hallinnon koronavirustoimista ja Trumpin uuvuttavasta Twitter-viestinnästä.

– He seuraavat näitä asioita. Koronavirukseen liittyy erityisen paljon pelkoa ja huolia, Jakubowski sanoo.

Kansallisissa mielipidemittauksissa Joe Bidenilla on edelleen tuntuva johtoasema. RealClearPolitics-sivuston laskeman gallup-keskiarvon mukaan Biden johtaa koko maassa 7,4 prosenttiyksiköllä ja ratkaisevissa osavaltioissa 5,5 prosenttiyksiköllä.

Yhdysvaltain presidentinvaalit järjestetään tiistaina 3. marraskuuta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt