Verkkouutiset

USA:n Ukraina-aseissa yllättävä rajoitus

Javelin-ohjuksia saa käyttää vain Venäjän avoimen hyökkäyksen torjumiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan asevoimien ja Venäjän tukemien kapinallisten väliset yhteenotot ovat kiihtyneet alkuvuoden aikana maan itäosissa.

Jamestown-tutkimussäätiön mukaan taistelua on käyty erityisesti panssarintorjunta-aseilla, joiden käyttöä ei ole rajoitettu Minsk-tulitaukosopimuksessa. Sopimuksen päätavoitteena oli ehkäistä osapuolten välisen laajemman maasodan puhkeaminen ja vähentää esimerkiksi raskaan tykistön käyttöä.

– Donbassin alueen konflikti muistuttaa tällä hetkellä ensimmäisen maailmansodan aikaista asemasotaa, jossa sotilaat ovat kaivautuneet hyvin varustettuihin taisteluasemiin. Näissä olosuhteissa kiikarikiväärien ja panssarintorjuntaohjusten kaltaiset tarkkuusaseet ovat nousseet yleisimmin käytetyiksi asejärjestelmiksi, analyytikko Yuri Lapaiev toteaa.

Tilanne kärjistyi jälleen tammikuun 17. päivänä, jolloin kymmenen ukrainalaissotilasta loukkaantui kapinallisten tekemässä ohjusiskussa. Ukrainan asevoimat aloitti ”massiivisen vastahyökkäyksen” tulittamalla kapinallis- ja venäläisjoukkojen panssaroituja ajoneuvoja, bunkkereita ja muita kohteita.

Yhdysvaltain linjanmuutos

Joukot ovat käyttäneet kevään mittaan Ukrainan aseteollisuuden tuottamia Stugna-P-, Fagot-, Bar’er- ja Corsar-panssarintorjuntaohjuksia. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump muutti edeltäjänsä linjaa ja salli Javelin-ohjusten toimittamisen konfliktialueelle, mutta asejärjestelmät eivät ole vielä Ukrainan asevoimien käytössä.

– Sosiaalisessa mediassa tehtyjen julkaisujen perusteella osa separatistien sotilaskomentajista myöntää, että Ukrainan armeija on kehittynyt huomattavasti panssarintorjunta-aseiden käytössä, jopa ennen Javelin-kaluston saapumista, Lapaiev sanoo.

On myös epäselvää, kuinka laajasti amerikkalaista asejärjestelmää voidaan jatkossa käyttää. Aseisiin liittyy poliittisia rajoituksia, joiden mukaan niitä voidaan käyttää vain ”avoimen Venäjän aggression” torjumiseen.

Itä-Ukrainan konfliktioloissa voi olla vaikea määrittää, ovatko esimerkiksi venäläisiä panssariajoneuvoja käyttävät taistelijat paikallisia kapinallisia vai Venäjän asevoimien taistelijoita.

Esimerkiksi helmikuun 14. päivänä Donetskissa sijaitsevaa kylää pommitettiin venäläisvalmisteisella 152-millimetrin 2K25 Krasnopol -asejärjestelmällä. Laser-ohjattuja, kohteisiinsa hakeutuvia tykistöammuksia ei ole koskaan valmistettu Ukrainassa, eikä järjestelmää ole ostettu maan asevoimille.

Edellisen kerran vastaavia ammuksia käytettiin Venäjän lentotukikohdan lähettyvillä Syyrian Khmeimimissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)