Palestiinalaiset ja Israelin sotilaat ovat ottaneet yhteen Gazan rajalla. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Mahmud Hams

USA:n suurlähetystö avattiin Jerusalemissa, 43 kuollut Gazan protesteissa

YK on kehottanut Israelia lopettamaan liiallisen voimankäytön palestiinalaismielenosoittajia vastaan.

Palestiinalaisviranomaisten mukaan vähintään 43 palestiinalaista on kuollut ja 2200 loukkaantunut yhteenotoissa israelilaissotilaiden kanssa Gazan rajalla, kertoo BBC.

Israelin armeijan mukaan mielenosoitukseen on osallistunut 40 000 palestiinalaista. Mielenosoittajat ovat heitelleet sotilaita kivillä ja palopommeilla. Israelin armeijan kerrotaan vastanneen tarkka-ampujien tulituksella.

Levottomuudet ovat seurausta siitä, että Yhdysvallat siirsi maanantaina Israelin-suurlähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kiistanalainen päätös suurlähetystön siirtämisestä on raivostuttanut palestiinalaiset, jotka pitävät Jerusalemia myös pääkaupunkinaan. Jerusalemin asemaa Israelin pääkaupunkina ei ole tähän mennessä tunnustettu kansainvälisesti.

Suurlähetystön avajaisissa näytetyllä videotervehdyksellä presidentti Trump kuvaili päivää historialliseksi.

– Israel on suvereeni valtio ja sillä on oikeus määrittää itse pääkaupunkinsa, mutta vuosien saatossa olemme epäonnistuneet tämän itsestäänselvyyden tunnustamisessa, Trump sanoi.

Suurlähetystön avajaisiin osallistuivat Yhdysvaltain varaulkoministeri John J. Sullivan, valtiovarainministeri Steve Mnuchin, Donald Trumpin tytär Ivanka Trumpia sekä tämän avioimies Jared Kushneria.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt