Yhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtaja Mark Milley. LEHTIKUVA/AFP

USA:n sotilaskomentajien harvinainen lausunto: Perustuslakia puolustettava

USA:n asevoimien korkeimmat komentajat tuomitsevat kongressin valtausyrityksen.

Yhdysvaltain korkeimmat sotilasjohtajat tuomitsevat harvinaisessa lausunnossaan Capitolin viime viikolla tapahtuneen väkivaltaisen hyökkäyksen ja muistuttivat asevoimiin kuuluvia heidän velvollisuudestaan tukea ja puolustaa perustuslakia ja hylätä ääriliikkeet, kertoo CNN.

– Olemme nähneet Capitol-rakennuksen sisällä toimia, jotka olivat ristiriidassa oikeusvaltion kanssa. Sananvapaus ja kokoontumisvapaus eivät anna kenellekään oikeutta turvautua väkivaltaan ja kapinaan, todetaan asevoimakomentajien julkilausumassa.

Julkilausuman ovat allekirjoittaneet kaikki kahdeksan Yhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvoston jäsentä. Neuvoston puheenjohtaja on asevoimien komentaja Mark Milley.

Asevoimakomentajien lausunto korostaa huolta tiedoista, joiden mukaan kaikki 50 osavaltiota ovat valmistautumassa mahdolliseen väkivaltaan ennen presidentiksi valitun Joe Bidenin virkaanastujaisia 20. tammikuuta ja sen aikana.

Tiistaina Liittovaltion poliisin FBI:n kerrottiin saaneen tietoja siitä, että ”aseellisia mielenosoituksia” suunnitellaan kaikkien 50 osavaltion pääkaupunkeihin. FBI:n mukaan tällaisia mielenosituksia on suunniteltu myös Capitolille Washington DC:ssä ennen Bidenin virkaanastujaisia.

Vaikka FBI:n tutkijat etsivät edelleen epäiltyjä viime viikolla Capitolille tehdystä hyökkäyksestä, FBI:n sisäisessä tiedotteessa korostetaan huolta siitä, että Washingtonin Capitol-rähinöinti oli ehkä vasta alkua presidentti Donald Trumpin kannattajien mahdollisesti väkivaltaisille toimille.

– Aseellisia mielenosoituksia suunnitellaan kaikissa 50 osavaltion pääkaupungissa 16. tammikuuta ainakin 20. tammikuuta saakka ja Yhdysvaltain Capitolille Washingtonissa 17. tammikuuta – 20. tammikuuta, FBI:n tiedotteessa todetaan.

Tiedotteessa uumoiltiin myös ”kansannousun” uhkaa, jos Donald Trump pannaan viralta perustuslain 25. lisäyksen mukaisesti ennen virkakautensa päättymistä.

CNN:n mukaan 8. tammikuuta FBI sai tietoja tunnistetusta ryhmästä, joka kehotti muita ryhmiä liittymään mukaan hyökkäämään osavaltioiden, paikallishallinnon ja liittovaltion oikeustaloihin ja hallintorakennuksiin siinä tapauksessa, että presidentti erotettaisiin ennen Bidenin virkaanastumista.

FBI seuraa myös tietoja erilaisista uhista vahingoittaa valittua presidentti Bidenia ennen virkaanastumista. FBI:n raportit viittaavat niin ikään varapresidentti Kamala Harrisiin ja edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosiin kohdistuviin uhkiin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt