USA:n sotilas pyysi Iranilta anteeksi videolla – ”selvästi lavastettu”

Yhdysvaltain viranomaiset tutkivat tapahtumia, jotka johtivat USA:n laivaston merimiesten kiinniottoon Iranin aluevesillä.

Iranin kiinniottama yhdysvaltalainen merimies pyysi anteeksi USA:n laivaston alusten kulkeutumista Iranin aluevesille sen jälkeen, kun Iran vapautti kymmenen kiinniottamaansa amerikkalaismerimiestä.

Amerikkalainen merimies esitti anteeksipyyntönsä Iranin valtion television keskiviikkona julkaisemalla videolla, kertoo CNN.

– Se oli virhe, joka oli meidän syymme ja pyydämme anteeksi. Kyse oli väärinkäsityksestä. Tarkoituksenamme ei ollut mennä Iranin aluevesille. Iranilaisten käytös oli fantastista siellä ollessamme. Me kiitämme vieraanvaraisuudestanne ja avustanne, merimies totesi Press TV:lle.

Press TV:n mukaan amerikkalainen merimies oli Iranin kiinni ottamien yhdysvaltalaisalusten komentaja. Iranin vallankumouskaarti otti tiistaina kymmenen Yhdysvaltain laivastoon kuuluvaa merimiestä kiinni Iranin vesillä. Heidät vapautettiin keskiviikkona aamupäivästä. Kiinniotetut olivat matkalla Kuwaitista Bahrainiin kahdella pienellä merivoimien partioveneellä.

– Iranin partiovene saapui luoksemme. Meillä oli koneongelmia ja olimme ottaneet aseemme esille. Me yritimme puhua heille siihen asti, kunnes lisää veneitä saapui paikalle ja he ottivat meidät kiinni.

Yhdysvaltain viranomaisten kertomus eroaa merimiehen kertomasta. Viranomaisten mukaan välikohtaukseen ei liittynyt vihamielisiä toimia. Viranomaiset eivät myöskään ole kertoneet tarkkaa syytä sille, miksi amerikkalaisalukset olivat Iranin aluevesillä.

CNN:n mukaan videolta ei selviä, puhuiko merimies vapaaehtoisesti. Viranomaiset eivät ole toistaiseksi kertoneet, minkälaisissa olosuhteissa anteeksipyyntö välitettiin.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerryn tiedottaja teki selväksi, että ministeri ei ole pyytänyt Iranilta anteeksi.

– Video vaikuttaa aidolta, mutta me emme voi kertoa tilanteen olosuhteista tai miehistön kokemuksista, Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen päämajan (U.S. Central Command/CENTCOM) tiedottaja totesi lausunnossaan.

– Miehistö käy parhaillaan läpi sopeuttamisprosessia, ja me jatkamme asian tutkimista. Tärkeintä on nyt se, että merimiehemme ovat turvassa.

CENTCOMin nimettömänä pysyttelevän virkailijan mukaan kyseessä on lavastettu video, joka on irrotettu kontekstista.

– Tämä selvästi lavastettu video näyttää merimiehen, joka pyytää anteeksi tuntemattomassa asiayhteydessä ja yrittää purkaa jännittynyttä tilannetta sekä suojella miehistöään.

Välikohtaus oli nolo presidentti Barack Obamalle, koska se tapahtui vain hieman ennen presidentin vuosittaista puhetta kansakunnan tilasta. Lisäksi Yhdysvaltain oli määrä helpottaa Iranin-vastaisia pakotteita sopimuksen mukaisesti tulevana viikonloppuna.

Kommentit