USA:n presidenttiehdokas Putinille kuumana vaalipäivänä: ”Jos hyökkäätte Suomeen…”

Kuvernööri John Kasich toisti Suomea koskevat kannanottonsa esivaalien supertiistain Town Hall -tilaisuudessaan.

Ohion kuvernööri John Kasich on ollut republikaanien presidenttikilvassa kannatukseltaan neljäntenä. Hän piti supertiistaina osavaltioiden vaalien ollessa käynnissä pienimuotoisen kampanjatilaisuuden Virginian Arlingtonissa yliopiston aulassa. Verkkouutiset oli paikalla.

Tilaisuuden yllättäjä oli paikalle tullut entinen puhemies Newt Gingrich, joka ei kuitenkaan puhunut. Aiemmin tiistaina Gingrich oli sanonut Donald Trumpin voittavan ylivoimaisesti koko vaalin.

Yleisönsä ukrainalaiselle kysyjälle John Kasich vastasi, että presidenttinä hän järjestää ensimmäisen sadan päivän aikana Ukrainaan aseita, jotta maa voi puolustaa itseään.

– Ei tarvitse kulkea ympäriinsä pelottelemassa ihmisiä. Voimme olla cooleja, tyyniä ja luottavaisia. Ja meidän on kerrottava herra (Vladimir) Putinille, että kaikki nämä kehitetyt tekosyyt maan valtaamisesta venäjänkielisten asukkaiden suojaamisen nimissä – me emme mene lankaan, John Kasich sanoi.

– Jos hyökkäätte Suomeen, Ruotsiin tai mihin tahansa ystäväämme Natossa, voitte pitää sitä hyökkäyksenä meitä vastaan. Me vastaamme sen mukaisesti.

– Ei tarvitse sanoa paljon enempää. Sitä paitsi ei tule koskaan lopettaa pakotteita Putinia kohtaan siitä mitä hän teki Krimille ja tekee Ukrainassa.

Kasich on sanonut saman viestin aiemminkin. Suomessa on ihmetelty, tietääkö hän, ettei Suomi ole Nato-maa. Vastaus on: tietää.

”Mitä on tapahtumassa?”

John Kasich sanoi yleisölleen, että kun hän voittaa esivaaleissa Ohion, kaikki muuttuu. Hyvin lämminhenkisessä tilaisuudessa hän kertoi, miten kampanja on muuttanut, hidastanut häntä.

– Kun miettii mitä ihmettä tässä maassa on menossa, miksi kuulemme vihan politiikasta ja loukkauksista – mitä tapahtuu? Sitä pudistaa päätään, John Kasich tuumi.

Kasich kertoi pitkän tarinan tapaamastaan kuljetusalan kaverista, joka on hyvin turhautunut. Hän ei tiedä työpaikkansa pysymisestä, ei ole saanut palkankorotusta kymmeneen vuoteen, kuulee pankkien pelastuspaketeista ja näkee poliitikkojensa toimet. Niinpä kaveri haluaa vain heittää sisäpiiriläiset ulos.

– Jolloin ulkopuoliset tulevat, ja toteavat, ettei onnistu. Ja he tuovat lisää ulkopuolisia sisään. Ja heistä tulee vain vihaisempia.

Kasichin mukaan Amerikka on nyt kuin shakkipelaaja, joka on heittämässä nappulat lattialle.

– Mutta Donald Trumpia ei voiteta loukkaamalla häntä takaisin. Se vain suututtaa hänen kannattajiaan.

– Hänet voitetaan kärsivällisyydellä ja odottamalla oikeaa hetkeä, jolloin kaverille voidaan sanoa, että tämä voidaan hoitaa. Mutta ei heittämällä nappulat lattialle!

JUHA-PEKKA TIKKA, Arlington, Virginia, USA

Kommentit