Mike Pompeo varoittaa kansalliseen turvallisuuteen liittyvistä riskeistä ja tietovarkauksista. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

USA:n mukaan Kiina on Neuvostoliittoa suurempi uhka

Ulkoministeri Mike Pompeo varoittaa Kiinan kasvavasta talousmahdista.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeon mukaan Kiinan taloudellinen mahti on tietyllä tavalla suurempi globaali uhka kuin Neuvostoliitto oli kylmän sodan aikana, kertoo uutissivusto voanews.com.

– Tänä päivänä Kiinan kommunistisen puolueen pakottamis- ja valvontaoperaatiot ovat vielä suurempi uhkia, Pompeo sanoi keskiviikkona Tshekin senaatille pitämässään puheessa.

– Kiinan kommunistinen puolue on jo sekaantunut talouksiimme, politiikkaamme ja yhteiskuntiimme keinoin, joita Neuvostoliitto ei koskaan käyttänyt.

Pompeo otti esille myös kiinalaiset TikTok- ja WeChat-sovellukset ja varoitti kansalliseen turvallisuuteen liittyvistä riskeistä ja tietovarkauksista.

– Me varmistamme, että amerikkalaisten käyttäjätiedot eivät päädy kiinan kommunistisen puolueen kaltaisen vastustajan haltuun.

Kiina on syyttänyt Yhdysvaltoja konfliktin lietsomisesta ennen USA:n marraskuussa järjestettäviä presidentinvaaleja.

Yhdysvaltain ja Kiinan välit ovat kiristyneet lähes äärimmilleen viime aikoina. Kahden suurvallan välinen konflikti kärjistyi, kun ensin USA määräsi Kiinan Houstonin-konsulaatin suljettavaksi ja sen jälkeen Kiina sulki USA:n Chengdun-konsulaatin.

USA:n ja Kiinan välit ovat olleet jo pidempään kireät Etelä-Kiinan meren sotilaallisen jännitteen, koronaepidemian ja kauppakiistojen vuoksi. Välit kiristyivät entisestään, kun Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kutsui heinäkuussa Kiinan aluevaatimuksia Etelä-Kiinan merellä laittomiksi.

Heti sen jälkeen preidentti Donald Trump määräsi Yhdysvaltojen laissa määritellyn Hongkongin erityisaseman lakkautettavaksi rangaistukseksi siitä, että Kiina sääti Hongkongiin kiistellyn turvallisuuslain.

Yhdysvaltain hallinto ilmoitti asettavansa pakotteita kaikille, jotka toimillaan heikentävät Honkongin demokraattisia prosesseja tai instituutioita. Kiinan ulkoministeriö sanoi Kiinan vastaavan pakotteilla Yhdysvaltojen kansalaisia vastaan.

Kiina ja Yhdysvallat ovat käyneet kiivasta sananvaihtoa myös Yhdysvaltain laivaston läsnäolosta ja harjoituksista Etelä-Kiinan merellä, jossa kulkee vilkas kauppa-alusten reitti.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt