Verkkouutiset

USA:n kenraali: Venäjän on turha teeskennellä loukattua

Katkeroitunut Vladimir Putin tavoittelee H.R. McMasterin mukaan uutta imperiumia keinoja kaihtamatta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lukuisat johtavat venäläispoliitikot presidentti Vladimir Putinia myöten ovat väittäneet, että salliessaan EU:n ja Naton laajentumisen itään länsi on sivuuttanut Venäjän strategiset turvallisuusintressit. Venäläiset ovat olleet närkästyneitä myös esimerkiksi USA:n edellisen presidentin Barack Obaman lausunnosta, jossa tämä luonnehti Venäjää alueelliseksi suurvallaksi.

Nimekäs amerikkalaiskenraali H.R. Mc Master pitää venäläispoliitikkojen asennoitumista naurettavana.

– OK, selvä. Me loukkasimme Putinia, ja siksi hänellä on nyt oikeus toteuttaa kampanjaa demokratioidemme horjuttamiseksi? Oletan, että se myös selittää, miksi Putinin sallitaan sortaa omaa kansaansa ja taivuttaa Venäjän perustuslakia niin, että hän voi pysytellä tsaarina vuoteen 2036 saakka? Minusta tässä ei ole mitään järkeä, presidentti Donald Trumpin turvallisuusneuvonantajana 2017–2018 toiminut kenraali McMaster sanoo saksaislehti Der Spiegelille.

– Mitä Naton ja EU:n laajentumiseen tulee, oliko meidän todella pitänyt sanoa ”ei” kansakunnille, jotka olivat saaneet takaisin vapautensa: ”Olemme kovin pahoillamme, mutta te ette saa liittyä EU:hun, koska Venäjä ei halua teidän liittyvän”, Mc Master kysyy.

Mies vailla moraalia

Krimin miehitys ja laiton liittäminen Venäjään vuonna 2014 sekä kuudetta vuotta jatkuva sota Itä-Ukrainassa ovat kenraali McMasterin mukaan esimerkkejä Putinin pyrkimyksistä imperiumin palauttamiseen.

– Eurooppalaiset ovat reagoineet tähän liian hitaasti. Myös USA on tehnyt virheen vetäessään joukkojaan Euroopasta, kun Putin on käynyt entistä aggressiivisemmaksi, McMaster arvioi.

Putinin toiminta osoittaa hänen mielestään täydellistä piittaamattomuutta yleisistä moraalistandardeista.

– On esimerkiksi olemassa vastaansanomattomat todisteet siitä, että venäläiset ampuivat alas matkustajakoneen Ukrainan ilmatilassa vuonna 2014. Putin yritti tappaa entisen venäläisen tiedustelu-upseerin Sergei Skripalin hermomyrkyllä ja vaaransi samalla tuhansien Britannian kansalaisten hengen. Viimeksi hän yritti myrkyttää hallintoaan arvostelleen Aleksei Navalnyin. Kaiken tämän Putin kiistää. Hän uskoo, että länsi on heikko ja että häntä ei saada kiinni murhasta – toisinaan kirjaimellisesti, McMaster sanoo.

Hän muistuttaa USA:n ja läntisen Euroopan antaneen Venäjälle 1990-luvulla mittavaa talousapua mahdollistaakseen maan siirtymisen markkinatalouteen.

– Se epäonnistui, koska ympäri Venäjän levisi rikollinen suojeluverkosto, joka ensin kukisti Boris Jeltsinin ja sitten edisti Putinin nousua. Vuonna 2000 pitämässään puheessa Putin itse julisti haluavansa palauttaa maalleen sen entisen kansallisen suuruuden. Meidän ei pidä tehdä sitä virhettä, että katsomme olevamme itse vastuussa vihollistemme törkeimmistäkin teoista, McMaster toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)