Kenraaliluutnantti Ben Hodges vuonna 2016 olleessaan Yhdysvaltain maavoimien Euroopan joukkojen komentaja. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

USA:n kenraali varoittaa harhautuksesta: Tämä on Venäjän todellinen tavoite

Ben Hodgesin mukaan Kremliä kiinnostaa Mustanmeren rannikon haltuunotto.

Entinen USA:n Euroopan-joukkojen komentaja, kenraaliluutnantti Ben Hodges ei usko Venäjän hyökkäävän Itä-Ukrainaan Donbassin alueelle, kertoo Uawire-sivusto viitaten Espresso TV:hen.

Venäjä on keskittänyt paljon joukkoja Ukrainan rajan läheisyyteen maalla ja merellä viime aikoina. Kyseessä on suurin joukkojen keskitys moneen vuoteen.

Hodgesin mukaan Kremlillä on muita tavoitteita, jotka eivät välttämättä ole yhtään vähemmän verisiä.

– Venäläisten ei tarvitse tehdä nyt ratkaisevaa hyökkäystä Donbassiin. Kreml tarvitsee Donbassia jatkaakseen epävakauden ylläpitämistä alueella ja estääkseen Ukrainan integraation länteen. Venäjän tavoitteena on pitää alueen tilanne kaaoksessa, Hodges sanoo.

Hänen mielestään Ukrainan eteläosa on tärkeämpi Venäjälle. Hodgesin mukaan Kreml aikoo eristää Ukrainan Mustastamerestä.

– Kremliä kiinnostaa Mustanmeren rannikon täydellinen haltuunotto, mukaan lukien Mariupol, Odessa ja Berdjansk. Kaikki tämä venäläisjoukkojen liikehdintä on todennäköisesti harhautusliike, jonka avulla voitaisiin iskeä ja vallata Pohjois-Krimin vesikanava, joka yhdistää Krimin Dnepr-jokeen. Ja sitten siitä tulee ponnahduslauta Mustanmeren rannikon valtaamiseen.

Kun Venäjä valtasi Krimin Ukrainalta laittomasti keväällä 2014, Ukraina ryhtyi patoamaan Pohjois-Krimin kanavaa. Sen seurauksena Krimin niemimaata vaivaa vesipula.

Hodgesin mukaan Kreml voi turvautua tässä Georgian sodassa käyttämäänsä strategiaan. Näin ollen Venäjä pyrkisi provosoimaan Ukrainan sotilaallisiin toimiin voidakseen syyttää sitä aggressiosta ja hankkiakseen siten tekosyyn omalle hyökkäykselleen.

– Meidän pitää olla täydellisessä taisteluvalmiudessa, Hodges toteaa.

Ukrainalaisten ja länsimaisten virkailijoiden mukaan Venäjän tarkat aikeet ja suunnitelmat ovat edelleen epäselvät, eikä kyseessä ole välttämättä hyökkäyksen valmistelu. Verkkouutiset kertoo asiasta tässä.

Venäjä liitti keväällä 2014 Krimin laittomasti itseensä. Pian sen jälkeen Itä-Ukrainassa Donbassin alueella syttyi sota Venäjän tukemien separatistien ja Ukrainan hallituksen joukkojen välillä. YK:n mukaan taisteluissa on kuollut yli 13 000 ihmistä. Minskin sopimuksista huolimatta, sotatoimet ovat yltyneet aika ajoin niin kutsutulla Minskin tulitaukolinjalla.

Joidenkin analyytikoiden mukaan Venäjän yhtäkkiä kasvaneen sotilaallisen toiminnan taustalla näyttää olevan kyse enemmän viestien lähettämisestä kuin uuden hyökkäyksen aloittamisesta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt