B-2 tankkaa KC-135-ilmatankkerista. USAF Senior Airman/Christine Griffiths

USA:n häivepommikoneiden keskustelu jäi nauhalle: Kohteena Pohjois-Korean johto

Amerikkalaisten pommikoneiden harjoituksissa kuultiin epätavallista radioliikennettä.

Yhdysvaltojen ilmavoimat suoritti lokakuun 18. ja 19. päivän öinä pommikoneharjoituksen Missourin yllä. Harjoitukseen osallistui tankkereiden ja ilmavalvonta- ja komentokoneiden tukemia B-2-häivepommikoneita ja B-52-pommittajia.

Harjoituksesta uutisoivan The Aviationistin mukaan häivepommikoneiden välinen radioliikenne oli poikkeuksellista. Ilmailusivusto on julkaissut tämän linkin takaa löytyvän radioamatöörin tekemän nauhoituksen osasta viestiliikennettä.

B-2-koneiden kuvitteellisten iskujen kohteena oli ilmeisesti molempina öinä Jefferson Cityssä sijaitseva hangaari. Koneet simuloivat taistelua ja harjoittelivat pommien pudottamista.

Nauhan mielenkiintoisin kohta on suora viittaus Pohjois-Koreaan.

– Komentopaikka. Mahdollinen Pohjois-Korean valtiojohdon siirtokohde, eräs pommikoneista ilmoittaa kohteita läpikäydessään.

Tällainen suora viittaus kohdemaahan on poikkeuksellinen. Toisin kuin tällaisissa harjoituksissa yleensä, ei viestiliikenteessä myöskään käytetty minkäänlaista salausta tai erikoistaajuuksia. Nahoituksen tekijä huomauttaa, että ”koko maailma pystyi kuuntelemaan harjoitusta vanhalla kunnon analogisella UHF AM -taajuudella”. Ilmailuharrastajan mukaan kyseessä oli myös koneiden määrän ja laadun puolesta harjoitus, jollaista alueella ei ole ennen nähty.

Harjoituksessa vaikuttaisi olleen kyse simuloidusta iskusta Pohjois-Korean valtiojohtoa vastaan. Myös harjoitusalueen maasto muistuttaa Pohjois-Koreaa.

Avointen taajuuksien käyttö saattoi olla virhe, mutta todennäköisemmin kyse oli viestin lähettämisestä pohjoiskorealaisille. Yhdysvallat julkaisi hiljattain myös harvinaisen videon, joka näytti B-2-koneen pudottamassa massiivisen liki 14 tonnin painoisen GBU-57 A/B-pommin. Se on tarkoitettu erityisesti raskaasti suojattujen bunkkereiden tuhoamiseen. Tässäkin oli todennäköisesti kyse viestistä pohjoiskorealaisille. Jättiläispommin pudotus näkyy alta löytyvän videon loppupäässä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt