X
SULJE MAINOS
F-117 Persianlahden yllä.. USAF photo by Staff Sgt. Derrick C. Goode

USA:n häivekoneiden väitetään iskeneen salaa Syyriaan

Virallisesti käytöstä poistetut häivekoneet saattavat yhä lentää taistelutehtäviä.

Hollantilainen Scramble-ilmailulehti kertoo ”erittäin luotettavaan tietoon” perustuen Yhdysvaltojen lähettäneen vuonna 2017 ainakin neljä F-117 Nighthawk-häivepommikonetta suorittamaan erikoistehtäviä Lähi-itään.

Koneiden kerrotaan lentäneen salaisia pommitustehtäviä Syyriassa ja Irakissa. Yhden koneista kerrotaan myös joutuneen jonkinlaisiin vaikeuksiin kesken tehtävän ja joutuneen laskeutumaan muualle kuin kotitukikohtaansa. Mikäli väitteet pitävät paikkansa, ovat koneet operoineet mitä todennäköisimmin joko Saudi-Arabiasta, Arabiemiraateista tai Qatarista käsin.

Asiasta kertoo tässä The Aviationist.

Väite kylmän sodan legendaaristen häivekoneiden salaisista pommitustehtävistä on hurja. Nighthawkit on nimittäin poistettu virallisesti käytöstä ja siirretty varastoon jo kymmenen vuotta sitten. Vuonna 2017 tiedotettiin lisäksi, että koneita aletaan poistaa lopullisesti ilmavoimien kalustosta neljän kappaleen vuosivauhtia. Käytännössä tällä tarkoitetaan romuttamista tai siirtämistä esimerkiksi museoihin.

F-117 Nighthawkeja on tästä huolimatta havaittu silloin tällöin taivaalla Yhdysvaltojen ilmavoimien testialueilla. Verkkouutiset kertoi esimerkiksi tässä tällä viikolla videolla tallentuneesta F-117:sta Yhdysvaltain Kuolemanlaakson yllä. Huhujen mukaan joitakin koneista on myös saatettu muuttaa miehittämättömiksi lennokeiksi.

Ilmailuun erikoistunut The War Zone vahvistaa tässä jutussa, että ilmailupiireissä on kiertänyt jo jonkin aikaa vastaavia huhuja salaisista tehtävistä Syyriassa ja jopa yhden koneen joutumisesta pulaan. Vahvistusta tai todisteita pommituslennoista ei kuitenkaan ole saatu.

War Zonen mukaan F-117:n tarjoamat kyvyt soveltuisivat kuitenkin yhä erinomaisesti etenkin liikkuvia kohteita vastaan tehtäviin kirurgisiin iskuihin läntisen Syyrian tarkasti valvotussa ilmatilassa. Sivuston tietojen mukaan neljää konetta kerrallaan on myös pidetty varastointiaikanakin jatkuvasti lentokunnossa. Väitteet eivät siis välttämättä ole kovin kaukaa haettuja.

Lockheedin valmistama F-117 oli ensimmäinen täysin häiveteknologian ehdoilla suunniteltu taistelukone. Huippusalaisen hankkeen tuloksena syntyneen koneen olemassaolo paljastettiin vuonna 1988, mutta sen yksityiskohdista oltiin silti vaitonaisia vielä pitkään. Nighthawkit lensivät taistelutehtäviä muun muassa Persianlahden sodassa ja Jugoslaviassa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt