Verkkouutiset

Ex-lähettiläs varoittaa: Asovanmerta muutetaan Venäjän järveksi

Tutkijan mielestä tulisi harkita uusien pakotteiden asettamista Venäjälle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Länsimaiden pitää reagoida voimakkaammin ja konkreettisella tavalla Kertsinsalmen kriisiin, arvioi entinen Yhdysvaltain Ukrainan-suurlähettiläs Steven Pifer.

– Jos länsimaat eivät tee mitään, niiden pitäisi tottua siihen, että Moskova pitää Asovanmerta tosiasiallisesti venäläisenä järvenä, Brookings Institution -tutkimuslaitoksen tutkijana työskentelevä Pifer kirjoittaa analyysissään.

Piferin mukaan lännen pitää myös varautua Moskovan seuraaviin askeliin Ukrainan konfliktissa ja länttä vastaan käymissään hybridioperaatioissa.

Venäjän rajavartioalukset hyökkäsivät toissa viikon sunnuntaina kolmen Ukrainan laivaston aluksen kimppuun. Alukset takavarikoitiin ja miehistöt pidätettiin. Ukrainalaisalukset olivat kulkemassa Mustaltamereltä Kertsinsalmin läpi Asovanmerelle.

– Venäjän toiminta rikkoi sekä merilakia että Ukrainan ja Venäjän vuonna 2003 allekirjoittamaa sopimusta, joka säätelee Kertsinsalmen kauttakulkua, Pifer korostaa.

Piferin mukaan aggressiivinen toiminta ennakoi Venäjän yritystä ottaa Kertsinalmi kokonaan hallintaansa ja saartaa Ukrainan satamat Asovanmerellä.

Hänen mielestään reaktiot Venäjän aggressioon ovat jääneet pelkäksi sanahelinäksi.

– Yhdysvallat ja Eurooppa ovat valitettavasti reagoineet tähän heikosti rajoittaen vastauksensa pelkästään huolenilmauksiin.

Länsimaiden pitäisi Piferin mielestä tehdä selväksi, että Venäjän toimilla on konkreettisia seurauksia, jos Moskova ei vapauta ukrainalaisaluksia miehistöineen ja salli vapaata kulkua Kertsinsalmessa.

Itsenäinen tutkijaryhmä Bellingcat toteaa selvityksessään, että venäläisalukset hyökkäsivät ukrainalaisalusten kimppuun kansainvälisillä vesillä Mustallamerellä. Ukrainalaisalukset olivat hyökkäyksen alkaessa kulkemassa pois Kertsinsalmesta.

Piferin mukaan länsimailla on erilaisia konkreettisia keinoja, joilla tilanteeseen voitaisiin reagoida.

– Naton sota-aluksia voitaisiin lähettää useammin vierailemaan Mustallemerelle. Vierailuja on jo lisätty sen jälkeen, kun Venäjä liitti Krimin laittomasti itseensä.

Julkisessa keskustelussa on myös ehdotettu Naton alusten lähettämistä Asovanmerelle.

– Se ei olisi kuitenkaan viisasta. Se voisi provosoida ampumavälikohtauksen alueella, jossa Venäjällä on maantieteellisiä etuja. Se myös rikkoisi vuoden 2003 sopimusta, jonka mukaan sekä Ukrainan että Venäjän pitää hyväksyä kolmannen osapuolen laivastoalusten saapuminen Asovanmerelle.

Piferin mielestä USA ja muut Nato-maat voisivat harkita, millä tavalla Ukrainalle voitaisiin antaa ylimääräistä sotilaallista avustusta.

Pifer katsoo, että USA:n ja Euroopan unionin pitäisi harkita myös uusien pakotteiden asettamista Venäjälle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)