Amerikkalaissotilaat harjoittelivat koordinaatio- ja viestiponnistuksia Baltiassa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

USA:n erikoisjoukot harjoittelivat Virossa

Harjoitus oli osa laajempaa kokonaisuutta, jossa mukana oli myös Ruotsin puolustusvoimat.

Yhdysvaltain erikoisjoukot ovat harjoitelleet yhdessä Viron puolustusvoimien kanssa Virossa. Harjoitusta luonnehditaan menestykselliseksi.   

Amerikkalaissotilaat siirtyivät Viroon Ruotsista. Lennolla Itämeren yli yhdysvaltalaisia kuljetuskoneita saattoivat ensin Ruotsin ilmavoimien JAS 39 Gripen -monitoimihävittäjät ja Viron ilmatilassa Saksan Luftwaffen Eurofighter Typhoon -hävittäjät. 

– Yli tuhannen mailin lento, pitkän matkan operaation suorittaminen ja kaikkien yksiköiden kokoaminen yhteen harjoitukseen oli monitahoinen tehtävä. Se tarjosi meille mahdollisuuden harjoitella koordinaatio- ja viestiponnistuksia Baltiassa, harjoituksen amerikkalainen pääsuunnittelija, turvallisuussyistä nimettömänä esiintyvä amerikkalaisupseeri sanoo Viron puolustusvoimien julkaisemassa tiedotteessa

Hän luonnehtii harjoitusta USA:n joukkojen kannalta valtavaksi oppimiskokemukseksi, joka vahvisti osaltaan maiden asevoimien keskinäistä tuntemusta ja yhteistoimintakykyä.

Harjoitus, jonka keskeisenä tavoitteena Viron näkökulmasta oli ilma-aluksille ja maajoukoille maalitietoa tuottavien ilmatulenjohtajien kouluttaminen, oli yleisradioyhtiö ERR:n mukaan osa Yhdysvaltain ja Ruotsin asevoimien laajamittaista harjoituskokonaisuutta Itämeren alueella. Harjoituksen järjestelyihin on osallistunut muun muassa Yhdysvaltain erikoisjoukkojen Euroopan-esikunta SCOEUR. 

Viron puolustusvoimat on julkaissut harjoituksesta videon, jossa USA:n erikoisjoukkojen sotilaita kuljettava Bell Boeing V-22 Osprey -kone laskeutuu harjoitusalueelle. V-22 Osprey on tiettävästi maailman ensimmäinen kuljetuslentokone, joka kykenee nousemaan ja laskeutumaan pystysuorassa asennossa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt