Verkkouutiset

USA:n entinen puolustusministeri paljastaa: Tilasin sotasuunnitelman Venäjää vastaan

Ash Carter tilasi Ukrainan sodan takia sotasuunnitelman Venäjää vastaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltojen edellisen presidentin Barack Obaman hallinnon neljäs ja viimeinen puolustusministeri Ash Carter paljastaa Politicon The Global Politico -podcastissa, kuinka vakavasti Krimin valloitus ja Ukrainan sota vaikuttivat siihen, miten presidentti Vladimir Putinin Venäjä nähtiin Yhdysvalloissa.

Carter kertoo tilanneensa vuonna 2015 Yhdysvaltojen ensimmäisen uuden sotasuunnitelman Venäjää vastaan sitten kylmän sodan päivien.

– Koko sinä aikana, jona työskentelin kylmän sodan puolustuksessa ei ollut periaatteessa minkäänlaista sotasuunnitelmaa sellaista Venäjää vastaan, jonka kanssa minun oli toimittava, Carter totesi.

– Naton suunnitelmat ja Yhdysvaltojen suunnitelmat Saksan puolustamiseksi Varsovan liiton hyökkäykseltä – kaikki tämä hävisi, kun Berliinin muuri murtui, emmekä uskoneet, että mitään tällaista tarvittaisiin enää. Ollessani kolme vuotta sitten puolustusministerinä tulin siihen tulokseen, että tämän täytyy muuttua. Meidän oli kehitettävä sotasuunnitelma, joka oli paitsi sotilaallinen myös poliittissotilaallinen ja joka vastustaa (Venäjän toimia).

Ash Carter. US DoD

Uuden suunnitelmien taustalla oli Ukraina. Venäjä valloitti Krimin niemimaan Ukrainalta niin kutsutun Maidan vallankumouksen jälkimainingeissa vuoden 2014 helmikuussa. Kun Ash Carter siirtyi puolustusministeriksi vuonna 2015, oli Ukrainan itäosiin vakiintunut Venäjän ruokkima sota Ukrainan hallituksen joukkojen ja Venäjä-mielisten separatistien välillä.

– Kun minusta tuli puolustusministeri, oli mielestäni selvää, että se (suunnitelma) oli tehtävä, Carter sanoo.

Entinen puolustusministeri korostaa, että Yhdysvaltojen olisi kaikesta huolimatta kyettävä tekemään yhteistyötä Venäjän siellä, missä mailla on yhteisiä intressejä.

– Tällaiset (mahdollisuudet) ovat entiseen verrattuna hyvin vähäisiä. Venäläisten on tunnettava painetta – poliittista, taloudellista ja sotilaallista – tässä on sotilaallinen puoli.

Ash Carterin mukaan hänen ministeriaikanaan laadittu sotasuunnitelma on myös hänen seuraajansa James Mattisin käytössä. Entisen ministerin mukaan suunnitelma on kehittynyt ja elänyt sitä mukaa, kun Nato on vahvistanut joukkojaan Euroopassa.

– Asiat tulevat olemaan näin niin kauan kuin tilanne on tällainen. Uskon tämän jatkuvan ainakin niin pitkään kuin Vladimir Putin johtaa Venäjää. En tietenkään halua sotaa, enkä usko että puhun pelkästään sotasuunnitelmasta. Puhun yleisemmästä poliittissotilaallisesta suunnitelmasta, jolla pannaan kampoihin Venäjälle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)