Nicolás Maduro ja Vladimir Putin kättelevät. LEHTIKUVA / AFP

USA:n amiraali: Venezuelassa varauduttava Venäjään

USA:n Etelä- ja Keski-Amerikan joukkojen komentaja sanoo Venäjää arvaamattomaksi.

Yhdysvaltain ei pidä sulkea pois mahdollisuutta, että Venäjä sekaantuu sotilaallisesti Venezuelan kriisiin. Näin arvioi USA:n Etelä- ja Keski-Amerikan -joukkojen komentaja, amiraali Craig Faller.

– Venäjän kanssa kaikki on mahdollista, amiraali Faller sanoo VOA-uutissivustolle.

Hänen mukaansa Venäjä käyttäytyy kuin ”haavoittunut, heikkenevä karhu”, joka kritisoi aggressiivisesti eri toimijoiden demokraattisia intressejä alueella.

– En osaa ennakoida mitä Venäjä aikoo. Olemme nähneet, mitä he ovat tehneet ja meidän pitää varautua siihen, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, Faller sanoo viitaten Venäjän toimiin muun muassa Syyriassa.

Venäjä tukee Syyrian hallitusta maan sisällissodassa. USA tukee pääosin kurdeista koostuvia Syyrian demokraattisia voimia eli SDF-joukkoja.

YK:n pääsihteeri António Guterresin mukaan Venezuelan tilanne on erittäin dramaattinen. Verkkouutiset kertoo asiasta tässä.

– Olemme tarjonneet toimipaikkojemme tiloja molemmille osapuolille, jotta he voisivat käydä vakavia neuvotteluja kriisin ratkaisemiseksi, Guterres sanoo.

– En usko, että tällä hetkellä on olemassa puitteita vakavien neuvottelujen järjestämiseksi, mutta ne ovat tarpeellisia.

Guterresin mukaan Venezuelaan pitää lähettää humanitaarista apua, mutta sen pitää olla tarveperusteista ilman poliittisia tavoitteita.

Venezuelassa vapaaehtoisten verkostot valmistautuvat humanitaarisen avun jakamiseen. Apu on tähän asti suljettu maan rajojen ulkopuolelle sotilaallisin keinoin.

Maan väliaikaiseksi presidentiksi julistautunut Juan Guaidó on luvannut avata humanitaarisen avun reitit maahan vastoin presidentti Nicolás Maduron hallituksen linjaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt