Verkkouutiset

USA:n amiraali: Venäjä uhkaa merenkulun vapautta

Koillisväylään liittyvät sotilaalliset jännitteet ovat lisääntyneet merkittävästi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän viimeaikaiset toimet Pohjoisella jäämerellä ovat amiraali James Foggon mukaan kansainvälisen oikeuden vastaisia. Hän sanoo Venäjän käytännössä kyseenalaistaneen merenkulun vapauden arktisilla vesillä.

– Venäjän hallitus hyväksyi maaliskuussa linjauksen, joka edellyttää vieraita valtioita ilmoittamaan suvereenia immuniteettia nauttivien alustensa kauttakulusta Kuolan niemimaan ja Beringinsalmen välisellä Koillisväylällä, Yhdysvaltain Euroopassa ja Afrikassa olevia laivastojoukkoja komentava Foggo kirjoittaa Defense One -uutissivuston julkaisemassa artikkelissa.

– Uusi laki myös vaatii vieraita sota-aluksia käyttämään venäläistä luotsia ja antamaan alusta koskevia yksityiskohtaisia tietoja, mikä loukkaa selvästi suvereenia immuniteettia, hän huomauttaa.

Lisäksi Venäjän viranomaiset ovat ilmoittaneet voivansa kieltää miltä tahansa ulkomaiselta alukselta kauttakulun upottamisen uhalla.

– Vuonna 1982 solmitun YK:n merioikeusyleissopimuksen 45. artikla toteaa selkeästi, että viatonta kauttakulkua kansainväliseen merenkulkuun käytettävissä salmissa ei saa estää, Foggo toteaa.

Jos Venäjä rajoittaa merenkulkua Pohjoisella jäämerellä YK-sopimuksen vastaisin säännöksin, kyse on Foggon mukaan koko kansainvälisen yhteisön kannalta vaarallisesta ennakkotapauksesta. Uhkana on, että myös muut merkittävät rannikkovaltiot alkavat asettaa vastaavia rajoitteita mielivaltaisesti ja sotilaallisella voimankäytöllä uhaten.

– Sillä olisi tuhoisat seuraukset kansainväliselle kaupalle ja kansalliselle suvereniteetille, Foggo painottaa.

Arktinen neuvosto on voimaton

Venäjän toimia on amiraali Foggon mukaan syytä seurata erityisen tarkoin, sillä maa on lisännyt sotilaallista voimaansa arktisella alueella ja osoittanut aggressiivisuutensa niin Mustallamerellä kuin itäisellä Välimerellä.

Viime vuosien aikana Venäjä on hänen mukaansa aktivoinut uudelleen seitsemän arktisella alueella sijaitsevaa neuvostoaikaista sotilastukikohtaa sekä perustanut kaksi uutta Franz Josefin maalle ja Kotelnyin saarelle.

Foggo kehottaa kiinnittämään huomiota myös Venäjän ja Kiinan arktisen yhteistyön tiivistymiseen.

– Venäjä ja Kiina ovat kuitenkin varovaisia kumppaneita, joilla on poikkeavat näkemykset arktisen alueen hallinnasta ja kehittämisestä, hän toteaa.

Arktinen neuvosto, jonka puheenjohtajamaana Suomi vastikään toimi, soveltuu Foggon mukaan hyvin useimpien aluetta kysymysten käsittelyyn. Sotilaallinen turvallisuus on kuitenkin nimenomaisesti rajattu neuvoston mandaatin ulkopuolelle.

– Tässä astuu kuvaan Yhdysvaltain laivasto – diplomatian jatkeena sekä rauhan ja turvallisuuden takaajana, Foggo sanoo.

Yhdysvaltain 6. laivasto operoi hänen mukaansa yhä aktiivisemmin arktisilla vesillä varmistaakseen yhdessä USA:n Nato-liittolaisten ja kumppanien kanssa sen, että alue säilyy vakaana ja konflikteista vapaana.

 

Lue myös:

https://www.verkkouutiset.fi/arktisen-alueen-merkitys-kasvaa/]

https://www.verkkouutiset.fi/venaja-aikoo-estaa-ulkomaisen-tankkeriliikenteen-koillisvaylalla/]

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)