Donald Trump lähti Kanadan Quebecistä Singaporeen tapaamaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unia. LEHTIKUVA/AFP.

USA vetäytyi G7-lausunnosta

Presidentti Donald Trump on pyytänyt virkamiehiään vetämään pois Yhdysvaltain hyväksynnän loppulausunnolle.

Kanadassa pidetty johtavien teollisuusmaiden G7-kokous päättyi lauantai-iltana, minkä jälkeen Kanadan pääministeri Justin Trudeau piti kokouksen yhteislausumasta lehdistötilaisuuden.

Trudeau kertoi tilaisuudessa kaikkien seitsemän osallistujamaan hyväksyneen lausuma yksimielisesti.

BBC:n mukaan loppujulkilausumaan päästiin USA:n teräs- ja alumiinituontiin liittyvistä jännitteistä huolimatta.

Lausunnossa todettiin G7-maiden olevan yksimielisiä siitä, että vapaa, reilu ja osapuolia tasapuolisesti hyödyttävä kaupankäynti sekä taistelu protektionismia vastaan ovat tarpeen.

Tiedotustilaisuudessa Trudeau muun muassa kuvaili ”loukkaavaksi” Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin päätöstä siitä, että ”tämä vetoaa kansallisiin turvallisuusnäkökohtiin oikeuttaakseen teräs- ja alumiinitariffit”.

Trump oli poistunut kokouksesta ennen sen loppumista, mutta hänen oli tulkittu hyväksyneen kokouksen loppujulkilausuma.

Tiedotustilaisuuden jälkeen Trump kuitenkin tviittasi, että Trudeau oli puhunut lehdistölle epärehellisesti. Trump kertoo, että Trudeaun ”valheellisten väitteiden” ja sen takia, että ”Kanada perii massiivisia tariffeja USA:n maanviljelijöiltä, työntekijöiltä ja yhtiöiltä”, hän on pyytänyt virkamiehiään vetämään pois Yhdysvaltain hyväksynnän loppulausunnolle.

Trudeaun tiedottaja on vastannut, ettei Kanadan pääministeri sanonut tiedotustilaisuudessa mitään sellaista, mikä ei olisi ollut Trumpilla tiedossa.

G7-ryhmään kuuluvat Yhdysvallat, Kanada, Japani, Italia, Ranska, Saksa ja Britannia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt