Grace 1 -alus nimettiin uudelleen Adrian Darya 1:ksi. LEHTIKUVA / AFP Johnny Bugeja

USA varoittaa Kreikkaa Iranin tankkerista

Yhdysvaltain mukaan öljytankkerin auttaminen voidaan tulkita terroristijärjestön tukemiseksi.

Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoo lähettäneensä Kreikan hallitukselle voimakkaan vetoomuksen, jossa varoitetaan auttamasta iranilaista Adrian Darya 1 -supertankkeria.

Aiemmin Grace 1 -nimellä kulkenut alus poistui myöhään sunnuntai-iltana Gibraltarista tuomioistuimen vapauttavan päätöksen jälkeen. Britannian merijalkaväen sotilaat ottivat tankkerin kiinni heinäkuussa epäiltynä raakaöljyn kuljettamisesta Syyriaan.

The Wall Street Journalin mukaan Adrian Darya 1:n odotetaan saapuvan Kreikan Kalamataan ensi viikon maanantaina. Kreikan ulkoministeriö on ilmoittanut, ettei tankkeri ole toistaiseksi ollut yhteydessä maan viranomaisiin tai satamiin.

Yhdysvaltain näkemyksen mukaan tankkeri avustaa Iranin vallankumouskaartia, jonka se on luokitellut terroristijärjestöksi. Varoitus koskee kaikkia Välimeren satamia ja merenkulkijoita.

– Yritysten ja merenkulkijoiden on ymmärrettävä, että [Iranin] tankkerien auttamista voidaan pitää ulkomaisten terroristijärjestöjen tukemisena, millä on puolestaan seurauksia maahanmuuton tai mahdollisten rikossyytteiden osalta, Yhdysvaltain ulkoministeriön virkailija toteaa.

Iran on ilmoittanut, että Adrian Darya 1:n merenkulun häiritsemisellä olisi ”vakavia seurauksia”.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt