Iranin presidentti Hassan Rouhani (vas.) ja Irakin pääministeri Adel Abdul Mahdi kättelevät. IRAQI PRIME MINISTER'S PRESS OFFICE / AFP

USA varoittaa: Iran haluaa liittää Irakin itseensä

Yhdysvaltain erityislähettiläs on huolissaan Iranin pyrkimyksistä.

Yhdysvaltain Iranin-erityislähettiläs Brian Hook arvostelee Iranin presidentti Hassan Rouhanin valtiovierailua Irakissa.

Hook syyttää Iranin hallitusta yrityksestä ohjailla Irakia lietsomalla etnistä konfliktia maassa, kertoo uutissivusto-voanews.com.

Hookin mukaan presidentti Rouhanin vierailu ei ole Irakin kansan etujen mukaista, eikä Iran tue Irakin turvallisuutta ja suvereenisuutta.

– Rouhanin Irakin-vierailun motiivit ovat kyseenalaiset. Uskon, että Iran haluaa Irakin muuttuvan maakunnakseen, jotta he voivat luoda pohjoisen Lähi-idän poikki kulkevan sotilaallisen valtaväylän, jota pitkin Iranin vallankumouskaarti voi kuljettaa ohjuksia ja aseita, Hook toteaa.

Hookin mukaan Iran pyrkii luomaan Lähi-itään epävakaat olot vahvistamalla etnisiä jakolinjoja.

– Iranin hallinto haluaa hajottaa kansallisen identiteetin ja korvata sen shiialaisella identiteetillä. Iranin ulkopolitiikan ytimenä on ollut etnisten jakolinjojen luominen. He haluavat toimia näin myös Irakissa.

Presidentti Rouhani oli kolmipäiväisellä valtiovierailulla Irakissa maanantaista keskiviikkoon. Vierailun aikana valmisteltiin kauppasopimuksia.

Iran on tukenut Irakin asevoimia ja puolisotilaallisia shiia-ryhmiä taistelussa ääriliike Isisiä vastaan.

USA tukee Irakin hallitusta ja sen joukkoja. Yhdysvallat pyrkii myös estämään Iranin vaikutusvallan kasvun Lähi-idässä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt