Kaasuputken rakennustöiden on tarkoitus jatkua viikonloppuna. LEHTIKUVA / AFP Tobias Schwarz

USA vaatii Nord Stream -hankkeen pysäyttämistä

USA:n suurlähettiläs pitää kaasuputkea Venäjän poliittisena työkaluna.

Venäjän ja Saksan välinen ja Itämeren lävitse kulkeva Nord Stream 2 -kaasuputkihanke on jälleen vastatuulessa.

Yhdysvaltain Saksan-suurlähettiläs Robin Quinville vaati lauantaina saksalaisen Handelsblatt -lehden haastattelussa, että Euroopan unioni ja Saksa keskeyttäisivät kaasuputken rakennustyöt. Putken rakentamisen on määrä jatkua tänä viikonloppuna lähes vuoden tauon jälkeen.

– Putki ei ole ainoastaan taloudellinen projekti, vaan se on myös poliittinen työkalu, jota Kreml käyttää Ukrainan kiertämiseen ja Euroopan jakamiseen, suurlähettiläs sanoi.

Ukrainan kiertämisellä lähettiläs viittaa siihen, että Ukrana on merkittävä kauttakulkumaa venäläiselle kaasulle. Nord Steam 2 -kaasuputken arvioidaankin heikentävän Ukrainan asemaa.

Aiemmin pakotteitakin asettaneen USA:n lisäksi lukuisat EU-maat ovat vastustaneet kaasuputkea. Sen pelätään lisäävän Euroopan riippuvuutta venäläisestä kaasusta. Putken rakentamista on arvosteltu myös muun muassa Ukrainan sodan ja Krimin valtauksen takia.

Suurlähettiläs Quinvillen mukaan rakennustöiden keskeyttäminen antaisi Venäjälle vahvan viestin siitä, että Eurooppa ei hyväksy sen ”jatkuvaa pahansuopaista käytöstä”.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt