Verkkouutiset

Donald Trump voitti tiistain ensimmäisen vaalin – ylitti tärkeän ehdokkuusrajan

Voitto pienessä Pohjois-Mariaanien saariryhmässä vei liikemiehen merkityksellisen kynnyksen yli.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

USA:n presidentinvaalien esivaalien ”supertiistai 2.0” pidetään tänään tiistaina. Yöllä Suomen aikaa saadaan tuloksia Floridasta, Ohiosta, Missourista, Illinoisista ja Pohjois-Carolinasta.

Vaalipäivän aloitti jo niitä ennen Tyynellä valtamerellä lähellä Filippiinejä sijaitseva Pohjois-Mariaanit. Pikkuvaltio on yksi USA:n viidestä hallinnollisesta saarialueesta, 15 saaren ryhmä, jolla on yhdeksän delegaattia USA:n republikaanien puoluekokoukseen.

Alueen tulokset saatiin jo tiistaina alkuillasta Suomen aikaa. Donald Trump sai 73 prosenttia Pohjois-Mariaanien vaalikokousten äänistä ja kaikki yhdeksän delegaattia.

Tulos olisi pieni pikantti yksityiskohta, mutta samalla Trump tuli ylittäneeksi tärkeän, monelle USA:n politiikan seuraajallekin tuntemattoman rajan.

Pohjois-Mariaanit on nyt kahdeksas USA:n osavaltio tai alue, jossa Donald Trump sai enemmistön republikaanien delegaateista. Aiemmat seitsemän ovat olleet Etelä-Carolina, Georgia, Alabama, Massachusetts, Tennessee, Havaiji ja Mississippi.

Trump on siksi nyt ensimmäinen ja ainakin toistaiseksi ainoa henkilö, joka kyetään nimittämään presidenttiehdokkaaksi.

Syynä on republikaanisen puolueen sääntö 40. Sen mukaan ehdokkaan on osoitettava enemmistö kahdeksasta tai useammasta osavaltiosta, jotta hänet voidaan nimittää presidenttiehdokkaaksi. Alueet rinnastetaan osavaltioiksi.

Donald Trump on kahdeksan enemmistövoittonsa lisäksi voittanut kahdeksassa muussakin osavaltiossa. Niissä hän ei kuitenkaan siis saanut enemmistöä delegaateista, vain enemmän delegaatteja kuin kukaan muu.

Ted Cruzilla on enemmistö Teksasin, Kansasin, Mainen ja Idahon delegaateista. Marco Rubiolla on enemmistö Puerto Ricon ja Washington D.C.:n delegaateista. Cruzilta siis puuttuu neljä ja Rubiolta kuusi isoa osavaltiovoittoa.

Republikaanit nostivat rajaa kahdeksaan osavaltioon 2012. Sääntöä voidaan muuttaa myös nyt ennen puoluekokousta – mutta jos sillä tavoiteltaisiin etua jollekin alle kahdeksan osavaltion rajan jääneelle ehdokkaalle, se saattaisi nostaa myrskyn.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)