LEHTIKUVA / AFP Jim Watson

USA uhkaa vastaavansa EU:n hiiliveroon

Yhdysvallat vastaisi kauppaministerin mukaan hiiliveroon vastatoimilla.

Yhdysvallat reagoisi  EU:n mahdolliseen hiiliveroon vastatoimilla, maan kauppaministeri Wilbur Ross sanoo Financial Timesille. EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasuhteet ovat kiristyneet viime aikoina.

– Tulemme reagoimaan hiiliveron tyypistä riippuen, mutta jos kyse on pohjimmiltaan protektionismista, niin kuin digiveron tapauksessa, me tulemme reagoimaan, Ross kommentoi.

Hiilivero on yksi EU-komission tuoreen puheenjohtajan Ursula von der Leyenin keskeisistä tavoitteista. Yhdysvallat ja EU ovat erimielisiä ilmastonmuutoksen torjunnasta, ja presidentti Donald Trump veti maansa Pariisin ilmastosopimuksesta vuonna 2017.

Yhdysvallat pelkää hiiliveron sulkevan amerikkalaisia tuotteita EU:n ulkopuolelle. Maan valtiovarainministeri Steven Mnuchin luonnehti aikaisemmin tällä viikolla hiiliveroa ”työtä tekevien ihmisten veroksi”.

EU on pyrkinyt rauhoittelemaan yhdysvaltalaisten pelkoja, ja virkamiesten mukaan vero olisi pikemminkin mekanismi kuin rajamaksu. Trump ja von der Leyen totesivat aikaisemmin tällä viikolla Maailman talousfoorumissa pyrkivänsä kauppasuhteiden liennyttämiseen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt