USA tarjoaa pelättyä asetta ISIS:n karkottamiseksi

Yhdysvaltain tukemat irakilaisjoukot valmistautuvat Mosulin valtaamiseen.

Yhdysvaltain asevoimat saattaa tarjota irakilaisjoukoille ilmatukea ja sotilasneuvonantajia Isiksen hallitseman Mosulin takasinvaltausta varten, kertoo Irakissa ja Syyriassa käytävän Isiksen vastaisen taistelun komentaja, kenraaliluutnantti Sean Macfarland.

– Se on yksi vaihtoehto, Macfarland sanoo The Hillille.

Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter tarjosi Irakin hallitukselle viime joulukuussa Apache-taisteluhelikoptereita ja sotilasneuvonantajia tukemaan irakilaisjoukkoja Ramadin kaupungin takaisin valtaamiseksi Isikseltä, mutta Irakin pääministeri Haider Abadi kieltäytyi avusta.

Yhdysvaltain tukemat irakilaisjoukot valtasivat myöhemmin Ramadin takaisin. Macfarlandin mukaan puolustusministerin joulukuussa tekemä tarjous on edelleen voimassa.

– Kaikki puolustusministerin sanomat asiat ovat edelleen pöydällä.

Mosul on Irakin toiseksi suurin kaupunki. Sen valtauksen odotetaan olevan vaikeampaa kuin Ramadin valtauksen.

Mosulissa asuu viisi kertaa enemmän ihmisiä kuin Ramadissa. Mosul on toiminut Isiksen logistiikkakeskuksena siitä lähtien, kun jihadistit valtasivat kaupungin vuoden 2014 kesäkuussa.

Apache on Yhdysvaltain maavoimien ensisijainen taisteluhelikopteri. Kopteri suunniteltiin tehokkaaksi asejärjestelmäksi sekä lyhyeltä että pitkältä taisteluetäisyydeltä.

Apache-kopterin ensisijaiseen aseistukseen kuuluvat käänneltävä 30 millin M230-konetykki ja kuusitoista AGM-114 Hellfire –panssarintorjuntaohjusta.

Kommentit