Verkkouutiset

USA myy 150 ohjusta Ukrainaan

Asekauppa hyväksyttiin jo ennen Donald Trumpin ja Volodymyr Zelenskyn kohupuhelua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain ulkoministeriö on hyväksynyt 39,2 miljoonan dollarin eli vajaan 36 miljoonan euron asemyynnin Ukrainaan.

Sopimus sisältää toisen erän moderneja Javelin-panssarintorjuntaohjuksia, joita Ukrainan hallitus pitää ratkaisevan tärkeinä oman puolustuskykynsä kannalta. Ukrainaan myydään 150 Javelin-ohjusta ja kymmenen laukaisuyksikköä viime vuonna toimitetun 210 ohjuksen ja 37 laukaisuyksikön lisäksi.

Radio Free Europen mukaan osapuolet painottivat, ettei asejärjestelmiä aiota käyttää hyökkäysoperaatioihin.

– Javelin-asejärjestelmä auttaa Ukrainaa pitkän tähtäimen puolustuskyvykkyyden rakentamisessa sekä suvereniteettinsa ja alueellisen koskemattomuutensa puolustamisessa, ulkoministeriö toteaa Yhdysvaltain kongressille toimitetussa ilmoituksessa.

Asekaupan odotetaan saavan kongressin hyväksynnän, sillä Ukrainan tukemiselle löytyy vahvaa kannatusta molemmista puolueista. Venäjän ulkoministeriön mukaan asekauppa tulee Ukrainalle kalliiksi, mutta ei vahvista maan puolustuskykyä.

– Ukraina tarvitsee ennen muuta ratkaisun sisäiseen konfliktiinsa, monien alojen kriisiin, myönteistä käännettä talouteensa ja apua korruption vastaisessa taistelussa. Sisäpolitiikan rauhoittamisessa ja maan identiteetin etsimisessä olisi myös työnsarkaa, tiedottaja Maria Zakharova muotoili tiedotustilaisuudessa.

Yli 13 000 ihmisen arvioidaan kuolleen vuoden 2014 jälkeen Venäjän tukemien separatistien ja Ukrainan hallituksen välisessä konfliktissa maan itäosissa.

Javelin-ohjukset mainittiin myös valtavan kohun herättäneessä puhelinkeskustelussa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyn välillä.

Trumpin väitettiin asettaneen asekaupan ehdoksi demokraattipuolueen presidenttiehdokas Joe Bidenin korruptiotutkinnan. Javelin-toimituksesta oli kuitenkin sovittu jo ennen puhelinkeskustelua.

Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff kuvaili puhelua ”mafiamaiseksi kiristykseksi” ja vahvisti demokraattipuolueen ajavan sen pohjalta presidentti Trumpin viraltapanoa.

Uusia tekstiviestejä

Kongressi julkaisi perjantaina hankkeensa tueksi amerikkalaisdiplomaattien tekstiviestejä. Yhdysvaltain vt. Ukrainan-suurlähettiläs Bill Taylor oli tiedustellut syyskuussa EU-suurlähettiläs Gordon Sondlandilta turvallisuusavustusten ja Biden-tutkimusten välistä yhteyttä.

– Onko tilanne siis se, että turvallisuusavustukset ja Valkoisen talon tapaaminen [presidenttien välillä] on asetettu ehdolliseksi tutkimuksista, Taylor kysyi Financial Timesin mukaan.

– Soita minulle, Sondland vastasi.

Bill Taylor tiedusteli uudelleen 391 miljoonan dollarin apupaketin viivästystä viikkoa myöhemmin.

– Kuten sanoin puhelimessa, mielestäni on hullua jäädyttää turvallisuusalan apu poliittisen kampanjan vuoksi.

EU-lähettiläs tyrmäsi Taylorin väitteen presidentti Donald Trumpin aikeista.

– Presidentti on tehnyt täysin selväksi, ettei asiaan liittynyt vaihtokauppaa. Meidän pitäisi lopettaa tekstiviestien lähettäminen, Gordon Sondland totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)