USA lisäsi 12 venäläistä mustalle listalle

Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö on asettanut 12 venäläistä mustalle listalle osallisuudesta lakimies Sergei Magnitskin kuolemaan tai siihen liittyneeseen korruptioon.

Valtiovarainministeriön listalla on neljä vankilavirkailijaa, tuomari ja tuomioistuimen työntekijä, rikostutkija, rikollisliigan johtajaksi sanottu henkilö ja Sergei Magnitskin paljastamaan korruptiojuttuun väitetysti liittyneitä henkilöitä. Listalla on nyt kaikkiaan 30 henkilöä.

Listan lisäyksistä löytyy myös Magnitskin kuoleman johdosta laiminlyönneistä epäiltynä ollut lääkäri, joka vapautettiin kaikista syytteistä Venäjällä. Vankilavirkailijoiden sanotaan kieltäneen Magnitskilta hoidon saamisen. Listalle joutunut tuomari oli tuomitsemassa jo kuollutta miestä.

Sergei Magnitski toimi Hermitage Capital Management -sijoitusyhtiön asianajajana Venäjällä. Magnitski keräsi yhtiön palveluksessa ollessaan tietoja Venäjän valtionyritysten korruptiosta. Magnitskin paljastamien tietojen mukaan venäläisviranomaiset olivat avustaneet petoksessa, jossa Hermitagen omistamia yrityksiä siirrettiin uusille omistajille, jotka hakivat sittemmin perusteettomasti liki 170 miljoonan euron veronpalautukset Venäjän valtiolta. Rahat tiettävästi kanavoitiin oitis ulos maasta.

Sergei Magnitski, 37, kuoli vankilassa marraskuussa 2009 liki vuoden tutkintavankeuden jälkeen. Häntä oli pahoinpidelty eikä hän ollut saanut asianmukaista hoitoa. Magnitski oli valittanut kovaa vatsakipua useita päiviä ennen kuolemaansa.

Yhdysvallat sääti vuonna 2012 niin kutsutun Magnitski-lain, jonka tarkoituksena on rankaista Magnitskin kuolemaan ja muihin ihmisoikeusloukkauksiin Venäjällä syyllistyneitä. Sen nojalla Yhdysvallat voi asettaa laissa säädetyt kriteerit täyttävän henkilön mustalle listalle, mikä tarkoittaa käytännössä maahantulokieltoa ja kaikkien Yhdysvalloissa olevien varojen takavarikointi. Amerikkalaisyritykset eivät saa myöskään ryhtyä liiketoimiin mustalla listalla olevien henkilöiden kanssa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt