Michael Pompeo. LEHTIKUVA / AFP Andrew Caballero-Reynolds

USA:n ulkoministerin mukaan koronapandemia oli vältettävissä

Yhdysvallat epäilee Kiinalla olevan osuutta viruksen syntyperään.

Yhdysvallat haluaa edelleen läpinäkyvän ja perusteellisen tutkimuksen koronaviruksen alkuperästä, kertoo Yhdysvaltain ulkoministeriö tiedotteessaan. Tiedotteen on allekirjoittanut ulkoministeri Michael Pompeo.

Ministeriö julkaisi samalla uutta tietoa kiinalaisten laboratorioiden toimista vuonna 2019, joihin se kehottaa myös Kiinaan tällä viikolla saapuneita WHO:n tutkijoita kiinnittämään huomiota.

Erityisiä kiinnostuksenkohteita ovat ulkoministeriön mukaan sairastumistapaukset Wuhanin virologian instituutissa vuonna 2019 ennen ensimmäisiä havaintoja koronavirusepidemiasta, joissa oireet vastasivat sekä covid-19 -virusta että yleisiä kausisairauksia. Yhdysvaltain mukaan tämä kyseenalaistaa julkiset väitteet siitä, ettei tautitapauksia olisi ollut ennen epidemiaa.

Yhdysvaltain ulkoministeriö kummeksuu myös Wuhanissa viimeistään 2016 aloitettua tutkimusta lepakon koronaviruksesta, joka sen mukaan on 96,2-prosenttisesti samankaltainen Covid-19 -viruksen kanssa. Instituutti ei Yhdysvaltain mukaan ole ollut tutkimuksensa osalta läpinäkyvä tai johdonmukainen.

Instituutti on ulkoministeriön mukaan myös esittämästään siviiliroolista huolimatta tehnyt yhteistyötä ja salaisia tutkimusprojekteja Kiinan armeijan kanssa vuodesta 2017 alkaen. Näiden yhteydessä olisi tehty myös kokeita laboratorio-eläimillä.

Tiedotteessa ihmetellään myös, miksi Kiina ei kutsunut WHO:n tutkijoita paikalle muutaman päivän sisällä epidemian käynnistyttyä, vaan kieltäytyi avusta ja rankaisi aiheen esille nostaneita lääkäreitä, toimittajia sekä tutkijoita. Yhdysvallat vaatiikin nyt Kiinaa perusteelliseen selvitykseen siitä, mitä Wuhanissa tapahtui.

– Covid-19  -pandemia oli vältettävissä, tiedotteessa todetaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt