USS Decatur Etelä-Kiinan merellä. U.S. Navy photo by Petty Officer 2nd Class Diana Quinlan/Released

USA ja Kiina sanasodassa – sotalaivat vähällä törmätä

Yhdysvaltain laivaston mukaan kiinalaisalus suoritti ’aggressiivisia liikkeitä’.

Amerikkalainen Arleigh Burke -luokan hävittäjä USS Decatur ja kiinalainen hävittäjä Luyang ovat joutuneet vaaratilanteeseen kiistellyllä Etelä-Kiinan merellä.

Yhdysvaltojen Tyynenmeren laivaston tiedotteen mukaan kiinalaisalus lähestyi USS Decaturia ”vaarallisella ja epäammattimaisella liikkeellä” Gavenin riuttojen lähistöllä.

Laivat olivat tiedotteen mukaan vähällä törmätä ja kävivät erittäin lähellä toisiaan.

– Kiinalainen hävittäjä tuli 45 jaardin (noin 41 metrin) päähän USS Decaturin keulasta, minkä jälkeen Decatur väisti estääkseen törmäyksen, laivaston tiedotteessa kerrotaan.

Kiinalaisaluksen sanotaan tehneen useita toinen toistaan ”aggressiivisempia liikkeitä”. Kiinalainen laiva oli myös vaatinut Decaturia samalla poistumaan alueelta.

Yhdysvaltain Tyynenmeren laivasto korostaa, että sen alukset tulevat operoimaan kaikkialla kansainvälisen lain sallimilla alueilla kuten ne ovat tehneet jo vuosikymmeniä.

Kiinan puolustusministeriö on puolestaan syyttänyt Yhdysvaltoja tapauksesta.

– Yhdysvallat lähettää toistuvasti sotalaivoja ilman lupaa lähelle Etelä-Kiinan meren saaria, uhaten vakavasti Kiinan suvereniteettia ja turvallisuutta sekä vahingoittaen vakavasti kiinalais-amerikkalaisia sotilaallisia suhteita ja alueellista rauhaa ja vakautta, puolustusministeriö tiedotti.

Gavenin riutat ovat eräs Etelä-Kiinan meren kiistellyistä alueista. Kiinan joukot miehittävät riuttoja ja Kiina on siirtänyt niille ilmatorjunta-aseita, tykkejä ja tutkajärjestelmiä. Taiwan, Vietnam ja Filippiinit ovat vaatineet riuttoja itselleen.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt