X
SULJE MAINOS
Yhdysvaltalaissotilaita Afganistanissa. LEHTIKUVA / AFP Manpreet Romana

USA harkitsee joukkojen siirtämistä näihin maihin

Yhdysvallat vetää joukkona Afganistanista syyskuun 11. päivään mennessä.

Yhdysvallat vetää joukkonsa Afganistanista syyskuuhun mennessä. USA:n puolustushallinnon virkailijat pohtivat parhaillaan vaihtoehtoisia sijoituspaikkoja joukoille ja kalustolle Keski-Aasiassa ja Lähi-idässä, kertoo uutissivusto The Wall Street Journal.

Yhdysvaltain asevoimien komentajat haluavat tukikohtia joukoille, lennokeille, pommikoneille ja tykistölle tukeakseen Afganistanin hallintoa, pitääkseen Talibanin kapinan kurissa ja valvoakseen muita ääriliikkeitä.

Tällä hetkellä eri vaihtoehtoihin kerrotaan lukeutuvan lähimaat ja kauempana sijaitsevat Persianlahden maat sekä merellä olevat Yhdysvaltain laivaston alukset.

Joidenkin asevoimien ja presidentti Joe Bidenin hallinnon virkailijoiden mukaan rajamaat Uzbekistan ja Tadžikistan olisivat mieluisia vaihtoehtoja, koska niiden kautta pääsisi kulkemaan nopeasti Afganistaniin.

Virkailijat kuitenkin korostavat, että Venäjällä on laaja sotilaallinen jalanjälki alueella. Myös Kiinan sotilaallinen toiminta on kasvamassa. Washingtonin kiristyneet välit sekä Moskovan että Pekingin kanssa monimutkaistavat Keski-Aasian tukikohtahanketta.

– Näyttää siltä, että työmatkasta tulee jatkossa hieman pidempi, eräs nimettömänä esiintyvä virkailija sanoo.

Virkailijoiden mukaan toistaiseksi ei ole tehty virallisia pyyntöjä Keski-Aasiassa sijaitsevista tukikohdista.

Presidentti Bidenin mukaan yhdysvaltalaiset joukot Nato-liittolaisineen vetäytyvät Afganistanista syyskuun 11. päivään mennessä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt