Yhdeksän miljardia euroa maksanut tukikohdan laajennus on pian valmis. U.S. Army/Wikimedia Commons

USA avaa megatukikohdan Korean niemimaalle

Yhdysvaltain asevoimat on laajentanut Soulin eteläpuolella sijaitsevan Camp Humphreysin tukikohdan valtavaksi linnoitukseksi.

Yhdysvaltain asevoimat keskittää joukkojaan Korean niemimaalla. Siten vahvistetaan kykyä torjua Pohjois-Korean mahdollinen hyökkäys, kertoo uutissivusto The Daily Beast.

Suurin osa Yhdysvaltain Etelä-Koreassa olevista joukoista siirretään valtavaan Camp Humphreys -tukikohtaan, jota on laajennettu vuodesta 2004 alkaen.

Jos Yhdysvaltain tukema Etelä-Korea ajautuisi avoimeen konfliktiin pohjoisen kanssa, Camp Humphreys mahdollistaisi joukkojen nopean käyttöönoton. Samalla Yhdysvaltain ja sen liittolaisten lisäjoukkoja saapuisi uuteen linnoitukseen hyvin nopeasti.

Pääesikunnan sijoittaminen Camp Humphreysiin tehostaa sota-ajan suunnittelua.

– Jos joukot on sijoitettu ympäri niemimaata, on vaikea käydä salaisia keskusteluja, kertoo Rand Corporation -tutkimuslaitoksen analyytikko, tohtori Bruce Bennett.

Vuonna 2003 Yhdysvaltain joukot olivat hajallaan 174 tukikohdassa. Suurin ongelma on Yhdysvaltain maajoukkojen tukikohta Soulissa, joka sijaitsee vain 48 kilometrin päässä Pohjois-Korean rajasta. Pohjois-Korean tykistö pystyy tulittamaan pääkaupunkia.

Yhdysvaltain puolustusministeriö solmi Etelä-Korean hallituksen kanssa sopimuksen vuonna 2004 Camp Humphreysin laajentamisesta. Tukikohta sijaitsee 80 kilometriä Soulista etelään ja on siten pohjoisen tykistön kantomatkan ulkopuolella.

Yhdysvaltain asevoimat aikoo vähentää Etelä-Koreassa olevia tukikohtia puolella. Vuonna 2020 tukikohtia on määrä olla 96.

Yhdeksän miljardia euroa maksanut laajennus on pian valmis. Camp Humphreysin kerrotaan olevan kuin pieni kaupunki useine palveluineen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt