Verkkouutiset

USA aikoo toimittaa ilmatorjuntaohjuksia Ukrainaan – viesti Venäjälle

Yhdysvallat osallistunee myös Ukrainan rannikkopuolustuksen vahvistamiseen Mustallamerellä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain kongressissa valmistellaan uutissivusto RFE/RL:n mukaan lakihanketta, joka mahdollistaisi maasta ilmaan ammuttavien ohjusten toimittamisen Ukrainan asevoimille.

Uuden lainsäädännön arvioidaan läpäisevän vaivattomasti kongressin käsittelyn. Astuessaan voimaan se olisi suoraa jatkoa satojen miljoonien dollarien arvoiselle sotilasavulle, jota Yhdysvallat on Ukrainalle Venäjän vuonna 2014 toteuttaman Krimin miehityksen ja laittoman liittämisen jälkeen antanut. Tähän mennessä annettu materiaalinen tuki ulottuu pimeänäkölaitteista ja sirpaleliiveistä vastatykistötutkiin ja Javelin-panssarintorjuntaohjuksiin.

USA:n puolustushallinnon rahoitusta koskeva laki on aiemmin kieltänyt olalta laukaistavien ilmatorjuntaohjusten myynnin, mutta lakihankkeen myötä kiellon on määrä poistua. Uuden lainsäädännön keskeisiä puuhamiehiä ovat olleet edustajainhuoneen ulkoasiainvaliokunnan vaikutusvaltaiset jäsenet, demokraattien kongressiedustaja Eliot Engel ja republikaanien Michael McCaul.

Lakimuutoksen läpimeno ei tarkoita, että USA toimittaisi välittömästi ohjuksia Ukrainaan. Aseiden vientiin liittyy monivaiheinen prosessi, joka edellyttää vihreää valoa muun muassa maan puolustusministeriöltä.

Paketissa myös meritorjuntaa

Ilmatorjuntaohjusten tarve ei ole Ukrainan kannalta välttämättä akuutti, sillä Venäjän ohjauksessa ja sen tuella toimivilla Donetskin ja Luhanskin marionettitasavalloilla ei ole hävittäjiä.

Venäjällä on puolestaan korkea kynnys käyttää omia koneitaan Ukrainaa vastaan. Jos se niin tekisi, Kremlin väitteet Ukrainan sisäisestä konfliktista, jossa Venäjällä ei ole osaa eikä arpaa, menettäisivät viimeisenkin uskottavuutensa.

Mikäli ohjustoimitus toteutuu, se antaa silti presidentti Vladimir Putinin hallinnolle jälleen kerran selvän viestin siitä, miten Yhdysvaltain kongressi suhtautuu Venäjän toimiin Ukrainassa. USA:n entinen Kiovan-suurlähettiläs Steven Pifer pitää loogisena, että Javelin-panssarintorjuntaohjusten jälkeen Ukraina saa myös ilmatorjuntaohjuksia.

– En näe, että tämä aiheuttaisi sen enempää ongelmia kuin Javelinien saapuminen aiheutti. Nythän ei puhuta F-35-hävittäjien tai M-1-panssarivaunujen toimittamisesta ukrainalaisille, Stanfordin yliopistossa nykyisin työskentelevä Pifer sanoo.

Kongressin lakihankkeeseen sisältyy RFE/RL:n mukaan ensimmäistä kertaa myös meritorjuntaohjusten ja rannikkopuolustuksen asejärjestelmien toimittaminen Ukrainan asevoimien käyttöön.

Taustalla on erityisesti marraskuun 2018 välikohtaus, jossa Venäjä otti laittomasti haltuunsa kolme Ukrainan merivoimien alusta Asovanmerellä ja vangitsi niiden miehistön 24 jäsentä. Ukrainalaiset merisotilaat ovat yhä Venäjän vankeina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)