USA äänestää supertiistaissa, republikaanien puheet menivät raaoiksi

Esivaalikierroksen suurimman päivän koittaessa alkoivat Ei koskaan Trumpia -julistukset repiä republikaaneja.

Donald Trumpille odotettiin supertiistain 13 osavaltion esivaaleissa suurvoittoa. Se saa lisävahvistusta vaalimatematiikasta. Republikaanit rukkasivat aiemmin sääntöjään ja vaalijärjestelmää niin, että kisan ykkösnimi saa etuja ja hänen erottumisensa voittoon tapahtuisi nopeasti.

Näin haluttiin lyhentää puolueelle vahingollisia taisteluja presidenttiehdokkaasta ja tukea nopeaa haavojen paranemista, kun hävinneet esivaaliehdokkaat putoavat.

Marco Rubio toimii nyt kuitenkin tosin. Hänen jyrkät viime hetken huijari-kommenttinsa ja mainoksensa Trumpista, vaikka ovatkin sinänsä vain vastaamista Trumpin herjoihin, ovat varsin lähellä amerikkalaistermin mukaista ”kaivon myrkyttämistä”. Siinä ei tappio kärsittäessä jätetä toiselle mitään.

”Emme voi olla puolue joka nimittää jonkun joka kieltäytyy tuomitsemasta valkoisten ylivallan puolesta puhujia”, Rubio totesi Virginian vaalitilaisuudessaan. Hän viittasi Trumpin takelteluun saman aamun tv-haastatteluissa.

Rubio muutti taktiikkaansa viime metreillä ja otti käyttöön Trumpin kaltaiset aggressiiviset puheet. New York Timesin luonnehdinnan mukaan Rubio oli viikonloppuna raaka, likainen ja ilkeä.

Donald Trumpin taakse ryhmittyminen tuottaa monille republikaaneissa tuskaa, jollaista ei ole aiemmin nähty. Washington Postin mukaan moni vannoo, ettei tulisi tukemaan miestä.

Kyse on kuitenkin vain eliitistä. Tuoreessa CNN:n kyselyssä noin neljäsosa republikaaneista sanoi, ettei aio tukea Trumpia marraskuun vaaleissa. Luku kuulostaa suurelta, mutta se on normaali – yhtä suuri osa ei tukisi Marco Rubiota tai Ted Cruzia.

Voittajan taakse yleensä ryhmitytään jonkin ajan kuluessa, kunhan pulinat on saatu pois. Trumpia moni republikaanivaikuttaja kuitenkin vastustaa niin jyrkästi, että puolueen yhtenäisyys voi olla koetuksella. Kyse on perusarvoista: Trumpia pidetään vasemmistolaisena, liberaalina, ja Rubion sanojen mukaisesti myös huijarina.

Entinen senaattori Norm Coleman sanoo Trumpin tukemisen tulevan päivä päivältä vaikeammaksi.

Ben Sasse Nebraskasta on ensimmäinen kongressiedustaja, joka sanoo etsivänsä kolmannen puolueen ehdokasta.

Vielä merkittävämpi voi olla New York Timesin kertoma senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnellin suunnitelma tuen antamisesta irrottautumiseksi.

Twitterissä asiasta kampanjoidaan hashtagilla #NeverTrump.

Entinen senaatin republikaanijohtaja Trent Lott sanoo, ettei kukaan tiedä mitä Trump tulee tekemään. Lott huomauttaa, että hänestä saattaakin tulla ylevä, mukaan kutsuva ja antelias.

JUHA-PEKKA TIKKA, Washington D.C., USA

Kommentit