X
SULJE MAINOS
Aluevaltuustot valitaan vaaleilla 23. tammikuuta. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

US: Puolueet eivät halua siirtää aluevaaleja

Oikeusministeriö ei valmistele vaalien lykkäämistä, vaikka tautitapaukset ovat nousseet ja omikron-muunnos leviää.

Eduskuntapuolueet eivät halua siirtää tammikuun aluevaaleja, käy ilmi Uuden Suomen kyselystä. Yhdeksän puoluetta toteaa, että vaalit tulee järjestää alkuperäisen suunnitelman mukaan 23. tammikuuta. Yksikään vastaajista ei kannata siirtämistä.

– Vaalien järjestämisestä poikkeusaikana on kokemusta, rokotteista jo toinen, ja monelle varttuneemmalle kolmaskin annos on jo annettu, pääministeripuolue SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm perustelee.

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko katsoo, ettei siirtotarvetta ole näköpiirissä.

– Uskomme viranomaisten ja kuntien kykyyn järjestää vaalit koronaturvallisesti ja lisäksi rokotekattavuus on huomattavasti viime kevättä paremmalla tasolla. Vaalijärjestelyiden tulee olla mahdollisimman sujuvat ja terveysturvalliset, Kokko sanoo.

Viime keväänä perussuomalaiset kannatti vaalien siirtämistä. Perussuomalaisten puoluesihteeri Arto Luukkasen mukaan puolueen virallinen kanta on nyt, että vaaleja ei pidä siirtää.

– Kannatamme terveysturvallisia vaaleja tammikuussa. Mikäli hallitus haluaa ’pelailla’ jostain syystä näillä vaaleilla ja siirtää niitä niin olisi järkevää, että ne siirretään eduskuntavaalien yhteyteen 2023, hän toteaa.

Viime keväänä kuntavaalit siirrettiin vaikean koronatilanteen vuoksi huhtikuusta kesäkuuhun. Oikeusministeriö (OM) toteaa, että tällä hetkellä ei ole olemassa suunnitelmia aluevaalien siirtämisestä. Siirtämistä harkittaisiin siinä tapauksessa, että tulisi virusmuunnos, johon rokotteet eivät tehoa.

OM:n neuvotteleva virkamies Heini Huotarinen ei usko vaalien siirtämiseen.

– Se vaikuttaa hyvin, hyvin, hyvin epätodennäköiseltä. Tilanne on kuitenkin niin erilainen kuin tammikuussa, jolloin oli huolta hyvin laajamittaisesta lockdownista. Puhuttiin, että tartuntamäärät menisivät todella suuriin lukemiin. Nyt kuitenkin rokotuskattavuuden ansiosta tilanne pysyy enemmän hallinnassa.

OM järjestää kuitenkin lähiaikoina puolueiden edustajien kanssa uuden tapaamisen, jossa pohditaan vaalien turvallisuutta. Syynä tapaamiseen on, että tautitapaukset ovat lisääntyneet ja että uusi omikron-virusmuunnos leviää.

Aluevaaleissa valitaan valtuuston hyvinvointialueille, joiden vastuulle siirtyy sote-palvelujen järjestäminen.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt