Euroopan unionin ja Kreikan liput liehuvat Syntagma-aukiolla Ateenan keskustassa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

US: Kreikka aloittaa velkansa takaisinmaksun kesäkuussa

Valtiovarainministeriön edustaja pitää Kreikan maksukykyä hyvänä.

Kreikka aloittaa Suomelta ensimmäisessä apupaketissa vuosina 2010–2012 saamansa lainan takaisinmaksun kesäkuussa, uutisoi Uusi Suomi. Ensimmäinen maksuerä on suuruudeltaan 3,4 miljoonaa euroa. Yhteensä Suomi lainasi tuona aikana Kreikalle rahaa noin miljardin euron verran. Ensimmäisen apupaketin suuruus oli yhteensä 53 miljardia euroa.

Valtiovarainministeriön kansainvälisten rahoitusasioiden asiantuntija, finanssineuvos Jouni Sinivuori näkee Kreikan maksukyvyn olevan kunnossa. Sinivuoren mukaan on tosin mahdollista, että koronakriisi saattaa äärimmilleen edetessään vaikuttaa maksukykyyn, mutta ei ainakaan tällä hetkellä näytä sitä uhkaavan.

–Kyllä minä pidän hyvin todennäköisenä, että Kreikka pystyy summista suoriutumaan. Ne ovat kuitenkin aika pieniä summia loppujen lopuksi kehittyneen valtion maksettavaksi, Sinivuori toteaa.

–Jos Kreikka ei nyt ajaudu täysin maksukyvyttömäksi, niin kyllä se EU:n perussopimuksen vaatimus siitä, että muiden jäsenmaiden myöntämät lainat pitää maksaa takaisin on aika vahva.

Kreikka sai kahdenvälisiä lainoja Euroopan unionin jäsenmailta kolmessa eri lainaohjelmassa kahdeksan vuoden aikajänteellä vuosina 2010–2018 yhteensä 270 miljardin euron arvosta. Suomen myöntämä osuus tästä on 4,66 miljardia euroa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt