Verkkouutiset

Upseerit varovat yhä Nato-puheitaan – ”Jos suututtaa päättäjät, siitä voi olla haittaa”

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu on kuitenkin vapautumassa, arvioi Upseeriliiton pääsihteeri Hannu Sipilä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomessa virkamiehet ja upseerit ovat yhä pidättyväisiä Nato-kannoissaan, vaikka kulttuuri onkin sosiaalisen median myötä muuttumassa.

– Upseereilla ei ole ollut perinteisesti halua leimautua Nato-kysymyksessä. Osa varmaan pelkää oman urakehityksensäkin puolesta. Jos sanoo jotain, mikä suututtaa päättäjät, siitä voi olla haittaa, kuvaa Upseeriliiton pääsihteeri, kapteeniluutnantti Hannu Sipilä Nykypäivän haastattelussa.

Sipilän mukaan huonoimmillaan ”väärän” poliittisen mielipiteen on pelätty johtavan siihen, että tärkeä ylennys voisi jäädä saamatta. Nimi jäisi pois esimerkiksi presidentille päätyvältä listalta tai sitten upseeri siirrettäisiin toisiin tehtäviin.

Virassa olevat upseerit eivät saa kuulua poliittisiin puolueisiin, mutta nykyään voimassa oleva yleinen palvelusohjesääntö ei kuitenkaan rajoita poliittisten kannanottojen ilmaisua.

Vuoden 2013 kyselyssä Upseeriliiton jäsenistä hieman yli puolet kannatti Suomen Nato-jäsenyyttä, ja kolmannes vastusti.

Kenraaleista ja eversteistä Nato-jäsenyyttä kannatti 68 prosenttia. Palveluksessa olevien kenraalien ja everstien kohdalla luku oli 76 prosenttia.

Sipilä ennakoi Ukrainan tilanteen vaikuttavan vuoden 2015 kyselyyn.

Upseerit tuntevat sotilaallisen suorituskyvyn

Sipilän mielestä olisi suotavaa, että entistä useampi upseeri kertoisi avoimesti Nato-näkemyksistään.

– Kun kaikki eivät uskalla omilla nimillään tulla julkisuuteen, olemme tehneet näitä kyselyjä, jotta tilastollinen totuus tulisi ainakin esiin, kertoo Sipilä.

Kuuntelevatko poliitikot upseerien Nato-viestiä?

– Vaikuttaa siltä, että ne poliitikot, jotka ovat upseerien enemmistön kanssa samaa mieltä Natosta, ottavat tämän tosissaan. Ne poliitikot taas, jotka ovat eri mieltä, eivät anna näkemyksillemme juuri arvoa vaan korostavat, että tämä on poliitikkojen käsissä.

Sipilä pitää viimeksi mainittujen poliitikkojen toimintatapaa valitettavana.

– Upseerit tekevät kuitenkin ulko- ja turvallisuuspolitiikan kanssa töitä ihan päivittäin ja tuntevat puolustusvoimien sotilaallisen suorituskyvyn paremmin kuin ketkään muut, Sipilä huomauttaa.

Kapteeniluutnantti Sipilä on itse kannattanut Suomen Nato-jäsenyyttä 1980-luvulta saakka. Hän sanoo Nato-myönteisen kantansa vuosien mittaan vain vahvistuneen.

Sipilän mukaan upseerien uskallus ottaa kantaa myös Natoon on sosiaalisen median myötä muuttumassa:

– On paljon nuorempia upseereita, jotka ovat hyvin aktiivisia Facebookissa ja Twitterissä ja tuovat siellä esiin Nato-kantojaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)