Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

UPI-johtaja: Suojattomuus tuntuu myös Suomessa

Suljettujen järjestelmien vetovoima kasvaa, toteaa Ulkopoliittisen instituutin johtaja.

Sinisilmäinen usko demokratian vääjäämättömään voittokulkuun on tehnyt niiden haavoittuvuuksista helposti osoitettavat, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola Ilta-Sanomien kolumnissaan.

Demokratiat ovat nyt haurastuneita, hän varoittaa.

– Poliittinen alamäki ja romahdus tapahtuvat harvoin tyhjiössä. Jos taantumista on olemassa jossakin, se vetää kuin kärpäspaperi puoleensa sisäisiä ja ulkoisia toimijoita, jotka haluavat avittaa tilannetta kuilun partaalle ja sen ylitse, Aaltola toteaa.

Viime viikkoina maailman huomio on kiinnittynyt Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaan sekä massaan esiintyneisiin levottomuuksiin. Aaltola muistuttaa, että Yhdysvaltoihin syksystä alkaen kohdistunut laaja kyberhyökkäys on saattanut jäädä monilta huomaamatta.

– Murrot huomattiin, mikä saattoi olla hyökkääjän tarkoituskin. Joskus kannattaa osoittaa oma voimansa tehdä asioita, jos ei ole pelkoa merkittävistä seurauksista. Saattaa olla taktisesti järkevää osoittaa muiden itsesuojelukyvyttömyys, Aaltola arvioi.

Suljetuilla yhteiskunnilla on kyberaikana lukuisia keinoja häiritä demokraattisia vaaleja ja vallanvaihtoja. Yhdysvaltojen lisäksi kyberiskuja on tehty myös lukuisin muihin demokratioihin, Aaltola muistuttaa ja mainitsee esimerkkinä Suomen eduskuntaan syksyllä kohdistuneen kyberhyökkäyksen.

– Suljettujen järjestelmien vetovoima kasvaa. Niille sekasorto ja ongelmat demokratioissa ovat merkki omasta suhteellisesta onnistumisesta. Oma itsevaltaisuus tuntuu paremmalta vahingonilon naurattaessa.

– Suomi on vielä terve demokratia. Mutta suojattomuus tuntuu kasvavasti myös täällä. Kansakunnan yhtenäisyydestä sekä päätöksenteon toimintakyvystä ja selkeydestä on syytä pitää kiinni, UPI-johtaja kehottaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt