Mielenosoittajat vaativat Budapestissa Klubradion säilyttämistä. LEHTIKUVA / AFP Ferenc Isza

Unkarin viimeinen vapaa radioasema suljetaan

Hallituksen vastainen toiminta vei toimiluvan Klubradiolta.

Unkarilainen radiokanava lopettaa toimintansa kuluvan viikon lopulla, kertoo Daily News Hungary. Budapestilainen tuomioistuin on ilmoittanut, ettei se anna kanavalle enää toimilupaa.

Viime syyskuussa Unkarin valtion tiedotusvälineiden toimintaa käsittelevä medianeuvosto totesi, että Klubradio rikkoo toiminnallaan lakia. Neuvosto suositteli toimiluvan peruuttamista. Klubradio valitti linjauksesta, mutta oikeus katsoi, että valitus on perusteeton.

Klubradio on toiminut 19 vuoden ajan. Se kuului aluksi koko maassa, mutta vuodesta 2010 lähtien sen kuuluvuusaluetta on rajoitettu, ja nyt se kuuluu enää Budapestissa.

Se on kutsunut ohjelmiinsa vieraita, jotka ovat arvostelleet Unkarin pääministeri Viktor Orbánia. Saksalaisen Deutsche Welle -lehden mukaan medianeuvoston jäsenet koostuvat Orbánin tukijoista.

Unkarin toimittajayhdistys on todennut, että Klubradio on viimeinen radiokavana, joka ei ole antanut maan hallituksen ohjata toimintaansa.

EU on toistuvasti moittinut Unkaria unionin arvojen vastaisesta toiminnasta, ja tiedotusvälineiden vaientaminen on ollut yksi moitteiden peruste. Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari Dunja Mijatovic puolestaan totesi, että Klubradion sulkemispäätös merkitsee ”surullista päivää median vapaudelle”.

Klubradio suunnittelee, että se jatkaa toimintaansa internet-radiona.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt