X
SULJE MAINOS
Venäjän Sputnik V -rokote. LEHTIKUVA/AFP Natalia Kolesnikova

Unkari lipesi EU-rintamasta ja hyväksyi Venäjän rokotteen

Unkarista tuli ensimmäinen EU-maa, joka on myöntänyt hyväksynnän Venäjän Sputnik-rokotteelle.

Pääministeri Viktor Orbánin esikuntapäällikkö vahvisti Financial Timesille, että Unkarin hallitus on hyväksynyt sekä Venäjän Sputnik V -rokotteen että AstraZenecan rokotteen. Samalla Unkari kritisoi rokotteiden hidasta hankintaa EU:n kautta.

– Jos rokotteiden toimitukset saapuvat tällä nopeudella Brysselistä, voimme saada rokotteita vain muista, vaihtoehtoisista lähteistä, esikuntapäällikkö Gergely Gulyas sanoi torstaina.

Unkarin siirtyminen venäläisen rokotteen hankkimiseen lisää painetta EU:n yhteiselle koronavirusstrategialle. EU:n lainsäädännön mukaan jäsenvaltiot voivat ”väliaikaisesti sallia luvattoman lääkkeen jakelun” pandemian takia.

EU:n komissio on aiemmin varoittanut Unkaria siitä, että se saattaisi vaarantaa kansalaistensa luottamuksen koronavirusrokotuksiin, jos se ohittaa EU:n lääkevalvontaviranomaiset ja ottaa käyttöön Sputnik V:n.

Komission mukaan jäsenvaltiolla on täysi vastuu ongelmista, kuten vakavista sivuvaikutuksista, jos se ottaa käyttöön rokotteen ohi EU:n lääkevalvontaviranomaisten hyväksynnän.

Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto keskustelee todennäköisesti Sputnik V:n hankkimisesta perjantaina Moskovassa.

Unkari toisti torstaina aikomuksensa hankkia myös jopa miljoona annosta Kiinassa valmistettua Sinopharm-rokotetta.

Orbán sanoi viime viikolla, että kiinalaiset ja venäläiset ”rokottavat kymmeniä miljoonia omia kansalaisiaan”, mikä osoittaa, että molemmat rokotteet ovat turvallisia.

Unkarissa on kuollut koronan seurauksena 11 700 ihmistä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt