Fortumin liikemerkki. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Uniper veti Fortumin tappiolle

Energiayhtiö kannattaa Euroopan komission ehdotusta päästövähennystavoitteen tiukentamisesta.

Fortumin vertailukelpoinen liiketappio oli heinä-syyskuussa 176 miljoonaa euroa. Tappio johtui Fortumin mukaan saksalaisen energiayhtiö Uniperin tappiollisesta tuloksesta. Vuosi sitten vertailukelpoinen liikevoitto oli 153 miljoonaa.

Liikevaihtoa kertyi kolmannella vuosineljänneksellä 14,05 miljardia euroa. Uniper yhdistettiin suoraan Fortumin konsernilukuihin vuoden toisella neljänneksellä, kun aiemmin Uniper raportoitiin osakkuusyhtiönä.

Toimitusjohtaja Markus Rauramon mukaan kolmannella neljänneksellä Fortumin toimintaympäristöä leimasivat koronapandemian aiheuttaman epävarmuuden jatkuminen, korkean vesitilanteen painamat sähkönhinnat Pohjoismaissa ja Uniper-segmentin kausiluonteisesti heikko tulos.

– Sähkön hintasuojausten ja liiketoiminnan myyntivoittojen ansiosta tuloksemme oli kuitenkin kohtuullinen, hän toteaa tulostiedotteessa.

Koronapandemian vaikutus Pohjoismaiden sähkönkysyntään oli kolmannella neljänneksellä hänen mukaansa rajallinen. Pandemian haittavaikutukset Fortumin toimintaan näkyivät lähinnä Venäjällä, missä sähkön ja lämmön kysyntä on laskenut.

Euroopan komissio ehdotti syyskuussa vuodelle 2030 asetetun päästövähennystavoitteen tiukentamista nykyisestä 40 prosentista 55 prosenttiin vuoteen 1990 verrattuna.

– Tuemme täysin komission ehdotusta, joka on selkeästi askel oikeaan suuntaan, vaikkakin hieman pienempi kuin Euroopan parlamentin ehdottama 60 prosentin vähennystavoite. Päästökauppajärjestelmän laajentaminen myös muille toimialoille, kuten lämmitykseen ja liikenteeseen olisi tehokas työkalu tavoitteen saavuttamiseen, Rauramo arvioi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt