X
SULJE MAINOS
Tiedustelupäällikkö Pekka Toveri. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ulkovaltojen tiedustelu Suomessa ”jo kylmän sodan huippuluokkaa”

Tiedustelupäällikkö Pekka Toverin mukaan tiedustelulait antavat haasteeseen entistä paremmat työkalut.

Ulkovaltojen tiedustelu on Suomessa jo kylmän sodan huipputasolla, mutta tiedustelulakien kautta tähän on saatu entistä parempia työkaluja ennakoida ja puuttua. Näin arvioi puolustusvoimien tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri Pekka Toveri Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan journalistiseminaarissa tiistaina Helsingissä.

— Tiedustelutoiminta Suomessa ulkovaltojen toteuttamana on jo kylmän sodan huipputason luokkaa. Kaikki merkittävät sotilastiedustelujärjestöt ainakin Venäjän puolelta toimivat alueellamme ja harrastavat tiedustelutoimintaa merkittävästi myös verkossa, Toveri sanoi alustuksessaan.

— On aina helppo nähdä liikkuva sotilaallinen uhka suurena mörkönä, mutta tosiasia on se, että verkossa eri valtiolliset toimijat ovat jo vuosikausia tiedustelleet ja valmistelleet toimintaansa, varastaneet tietoa ja tehneet muuta laitonta toimintaa.

Verkossa tapahtuva tiedustelutoiminta on Toverin mukaan tänä päivänä ”todellinen uhka ja haaste”. Samalla myös sotilaalliset uhkat voivat kehittyä aiempaa nopeammin.

Tiedustelupäällikön mukaan viime vaalikaudella Suomessa hyväksytyt tiedustelulait antavat tähän kuitenkin entistä parempia työkaluja, joiden kautta kyetään varoittamaan valtiojohtoa ja tekemään omia, ennakoivia päätöksiä.

— Päätöksentekoketjuihin pitää päästä jo siinä vaiheessa, kun ulkovallat ryhtyvät suunnittelemaan, valmistelemaan ja tekemään päätöksiä mahdollisista sotilaallisista operaatioista ja tätä varten meillä on kehitetty strategisen tiedustelun suorituskykyjä, jotka liittyvät verkkotiedusteluun sekä henkilötiedusteluun.

Pekka Toverin mukaan Krimin kriisi 2014 oli merkittävä taitekohta, minkä jälkeen ulkovaltojen tietustelutoiminta Suomessa on kasvanut nykyisiin mittoihinsa ja aktiivisuus lisääntynyt.

Kysymykseen Venäjän tai Kiinan osuudesta ulkovaltojen tiedustelussa Toveri ei halunnut tarkemmin kommentoida:

— Suurvallat toimivat tietysti aktiivisemmin niillä alueilla, millä niillä on enemmän intressejä eli lähialueillaan. Ja Venäjä on vahva tietustelutoimija kaikilla lähialueillaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt