Verkkouutiset

Ulkoministeri Tuomioja KL:lle: Viron presidentin maailmankuva muodostui USA:ssa

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan lausuntoa Viron presidentistä on uutisoitu Viron tiedotusvälineissä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves vertasi puheessaan, jonka Verkkouutiset uutisoi tässä linkissä, Itä-Ukrainan tapahtumia vuoden 1919 ja 1940 tapahtumiin. Ilves sanoi Viron olevan tarvittaessa valmis vastarintaan Naton kanssa.

Torstain Kauppalehdessä Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja kuittaa Ilveksen puheen seuraavasti:

”Ilveksen maailmankuva on muodostunut Münchenissä ja Yhdysvalloissa silloin, kun muut ovat eläneet ja tulleet toimeen täällä”, Erkki Tuomioja toteaa.

Toomas Hendrik Ilves kasvoi ja opiskeli Yhdysvalloissa ja työskenteli Saksassa toimittajana 1984-93. Hänen vanhempansa olivat virolaisia pakolaisia.

Erkki Tuomioja sanoo KL:ssa, että ”Venäjälle ja (Vladimir) Putinille on tärkeää arvostus, respekti. Kun sitä ei ole annettu, on siitä jäänyt trauma, joka vaikuttaa käyttäytymiseen ja päätöksiin”.

Tuomioja ei usko Venäjän hyökkäävän Itä-Ukrainaan, koska ”se koettaisiin veljessotana”.

Hänen mukaansa Suomeen ei kohdistu minkäänlaista lisäuhkaa Venäjän taholta.

”Suomen asema ei ole verrattavissa mihinkään muuhun valtioon. Me olemme olleet läpi historian heidän rauhallisin ja paras naapurinsa”, Tuomioja sanoo.

Ulkoministerin mukaan Suomen Nato-jäsenyys voisi tuoda jännitteitä ”tälle maailmankolkalle, joka on ollut 70 vuotta yksi maailman rauhallisimpia”. Hän epäilee, turvaisiko Nato tosiasiassa edes Suomen asemaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)