Pekka Haavisto. Kuva: Jetro Staven

Ulkoministeri Pekka Haavisto: Suhteita Venäjään parannettava

Pekka Haaviston mukaan globaaleja ongelmia on vaikea ratkaista ilman Venäjää.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) toteaa Financial Timesin haastattelussa, että EU:n tulisi pyrkiä parantamaan suhteitaan Venäjään. Haaviston mukaan tämä on tarpeen Euroopan turvallisuuden parantamiseksi kansainvälisten konfliktien, transatlanttisten jännitteiden ja Brexitin kaltaisten ilmiöiden edessä.

– On hyvin vaikea kuvitella ratkaisua (globaaleihin kriiseihin) ilman Venäjää – tai ratkaisua, jossa Venäjä ei jollain tavalla ole aktiivisena kumppanina, Haavisto sanoo FT:lle.

Ulkoministerin mukaan vallanvaihto Ukrainassa on luonut mahdollisuuksia asioiden etenemiselle Moskovan ja Kiovan välillä.

– Olemme valmiita tukemaan ja auttamaan, missä ikinä näemme toivoa, kuten nyt Kiovan ja Moskovan lähentyessä hieman joissakin asioissa, Haavisto toteaa.

Suomi odottaa ulkoministerin mukaan Venäjän noudattavan Minskin sopimusta ja vetävän joukkonsa ja kalustonsa pois Ukrainan alueelta. EU:n Venäjä-pakotteita ei Haaviston mukaan voida poistaa ennen kuin itäisessä Ukrainassa tapahtuu ”todellista liikettä”.

Pekka Haaviston mukaan EU-valtioiden on tehtävä itse nykyistä enemmän Euroopan vakauden eteen. Hän mainitsee syiksi Yhdysvaltain johdon etääntymisen Euroopan asioista ja Brexitin.

FT huomauttaa, että jotkin Itä-Euroopan maat suhtautuvat todennäköisesti skeptisesti Suomen toiveisiin EU:n ja Venäjän suhteiden parantamisesta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt