Verkkouutiset

”Ulkoministeri antoi joka kerta ymmärtää, ettei toimiin ryhdytä”

Mika Niikon mielestä Pekka Haavisto johdatti ulkoasiainvaliokuntaa vääriin käsityksiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) kertoo ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) kuullun syksyn aikana valiokunnassa kolmesti al-Hol-asiasta. Viimeisin käynti oli 3. joulukuuta 2019. Sen lisäksi Haavisto toimitti valiokunnalle syyskuussa kirjallisen selvityksen.

– Käytännössä siis neljästi. Eikä missään kohtaa hän ole sanonut, että on ryhdytty toimenpiteisiin heidän (ISIS-leiriläisten) pois saamisekseen, Mika Niikko toteaa Verkkouutisille.

– Päinvastoin, kuten julkisuudessa on tullut esille, hän on puhunut siitä että Suomi ei aktiivisesti lähde heitä hakemaan, edesauttamaan pois. Eikä silloin puhuttu edes lapsista erikseen.

Mika Niikko (vas.) ja Pekka Haavisto. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

Niikon mukaan puhetta oli lähinnä varautumisista kotimaassa. Hänen mukaansa ”valiokunnassa hyvin moni ihmettelee, miksi meille ei voi puhua asioiden todellista laitaa: mikä hallituksen tahtotila on tai ministerin tahtotila toimia”.

– Eikä kyse ole ollut operatiivisesta toiminnasta, vaan siitä, mitä aiotaan tehdä. Tämä on herättänyt epäluottamusta ministeriä kohtaan, Niikko sanoo.

– Hän on antanut ymmärtää, että mihinkään toimiin ei ryhdytä. Tämä herättää kysymyksen, miksi näin toimitaan, koska ei koskaan ole ollut tapana että valiokunnassa kansanedustajia pyritään johtamaan erilaisiin käsityksiin kuin mitä tehdään.

– Meille ei ole annettu ymmärtää, että ollaan aktiivisiin toimiin ryhtymässä, vaan päinvastoin.

Ulkoasiainvaliokunta totesi viimeisimmän Haaviston käynnin jälkeen äänestyspäätöksellä, ettei enempiin toimenpiteisiin ole tarvetta. Tämän jälkeen asiassa kuitenkin tuli uusiakin tietoja.

Eduskunta käsittelee tiistaina välikysymystä asiasta. Niikon mukaan sen esittäminen tuli välttämättömäksi, koska ”haluttiin vaientaa ja piilottaa nämä asiat”.

– Olisi kaikkein selkeintä, että oli linja mikä tahansa, siitä kerrottaisiin julkisuuteen eikä sitä tulisi tipottain esille.

Toisena kysymyksenä Mika Niikon mukaan on haluttu selvyys siitä, onko ministeri toiminut lainvastaisesti pyrkiessään saamaan ministeriön virkamiehen tavalla, joka ei ole lainmukainen.

– Jos välikysymyksessä ei tule riittävästi asioita esille, joudumme palaamaan valiokunnassa uudelleen tähän keskusteluun.

Niikko huomauttaa, ettei kansanedustajille voi valiokunnassa puhua mitä tahansa.

– Pitäisi asiat pystyä kertomaan niin kuin ne ovat – tai sanoa etten kerro mitään. Mutta ei saa antaa väärää mielikuvaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)